Трамп организовао прву ифтар вечеру

Амерички председник Доналд Трамп организовао је у Белој кући прву вечеру за исламски свети месец Рамазан, која се назива ифтар.

Трамп је муслиманима широм света пожелео срећан празник. Како преноси агенција АП, он је тим потезом изненадио муслиманску заједницу, будући да је прошле године избегао да буде домаћин те вечере.

Председник САД је, говорећи на ифтару којим се прекида дневни пост, понудио поруку уједињења муслиманској заједници у САД и иностранству.

„Окупљамо се заједно ове вечери, поштујемо светску традицију једне од највећих светских религија“, рекао је Трамп окупљенима, међу којима су били и амбасадори бројних држава са муслиманском већином – Саудијске Арабије, Кувајта, Јордана и Уједињених Арапских Емирата.

Америчка агенција подсећа да је то велики заокрет у његовој реторици, будући да је током председничке кампање позивао на потпуну забрану уласка муслиманима у САД и говорио да „нас ислам мрзи“.

Током вечере, неколико муслиманских невладиних организација организовало је протесте испред Беле куће наводећи да је Трампова реторика допринела повећању насиља и дискриминације муслиманских Американаца.

У Белој кући ифтар се организује још од администрације бившег председника Била Клинтона, а ту традицију прекинуо је Трамп прошле године када је уместо вечере издао саопштење поводом исламског празника.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 07. јун 2018, 12:31)
anonymous [нерегистровани]

Procenat 2

I ko nas moze ubjediti da to nije bila smisljena politika u USA, bez muslimana, dakle muslimana ima 3,25 miliona od ukupno 325 miliona u najnaprednijoj i najbogatijoj zemlji svijeta? Recimo u Rusiji ima 3x vise muslimana, a vise nego duplo manje stanovnika, ili u Francuskoj ima duplo vise muslimana, a imaju skoro 5x manje stanovnika. I onda nam Ameri svima drze casove o demokratiji? teroristi i jesu produkt njihove pogresne politike.

(четвртак, 07. јун 2018, 11:15)
anonymous [нерегистровани]

procenat

Po popisu iz 2016 godine u USA zivi 1(slovima jedan) procenat muslimana u odnosu na ukupno stanovnistvo.