Путин и Ван дер Белен отворили гостујућу изложбу „Ермитажa“

Председници Аустрије и Русије, Александер ван дер Белен и Владимир Путин, отворили су у Бечу гостујућу изложбу музеја „Ермитаж“.

На изложби у Музеју историје уметности у главном граду Аустрије приказана су ремек-дела европског сликарства под мотом „'Ермитаж' у гостима – дела мајстора од Ботичелија до Ван Дајка“.

Збирка културно-историјског музеја „Ермитаж“ из Санкт Петербурга је стигла у Беч, па је бечка публика у прилици да погледа 28 слика из периода ренесансе до раног класицизма.

Посетиоци ће бити у прилици да виде платна сликарских мајстора попут Ботичелија, Тинторета, Холбајна, Рембранта и Ван Дајка.

Некада су аустријска династија Хабзбург и руски царски двор били заинтересовани за уметност сличних мотива, тема и историјске грађе, због чега су Музеј историје уметности у Бечу као и „Ермитаж“ и данас умногоме слични.

Изложба је осмишљена као приказ дела из „Ермитажа“ заједно са платнима из Музеја историје уметности у Бечу.

Европа и даље представља заједнички културни простор тако да ће свако уметничко дело из Русије у изложбеном простору „комуницирати“ са својим бечким „паром“ чиме ће се додатно нагласити њихова међусобна сличност, повезаност и јединство.

Изложба ће бити отворена до 2. септембра.

Председник Аустрије је у обраћању рекао да изложбу види као симбол сарадње и дијалога.

„Русију схватити као део Европе, то може да подстакне ова изложба“, нагласио је Ван дер Белен.

број коментара 0 пошаљи коментар