Трамп не може да блокира људе на „Твитеру“

Федерални судија у Њујорку Наоми Рејс Бучвалд донела је у среду одлуку да амерички председник Доналд Трамп по закону не може да блокира кориснике на друштвеној мрежи „Твитер“, зато што би таквим потезом угрозио њихово право на слободу говора које им је прописано Првим амандманом Устава САД.

Ова одлука уследила је као одговор на тужбу коју је у јулу прошле године против Трампа поднео Институт Универзитета Колумбија, који се бави проучавањем Првог амандмана америчког Устава, заједно са неколико корисника Твитера, преноси Ројтерс.

Они су тада поднели тужбу зато што је Трамп блокирао налоге власницима који су га критиковали, исмевали и изражавали неслагање са његовим ставовима, уз образложење да је Трампов налог на Твитеру јавни форум и да забраном приступа крши Први амандман америчког Устава.

Судија Рејс Бучвалд се сагласила са том аргументацијом и одбацила аргументе адвоката министарства правде САД, који су навели да према Трамповом праву које је њему прописано Првим амандманом, он може да блокира људе са којима не жели да комуницира.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 24. мај 2018, 18:54)
anonymous [нерегистровани]

zastita

e moj Tramp uskoro ce ti trebati malo veci amrel