Вечерњи лист: Принц Хари потомак хрватског племића

Дан након спектакуларног венчања у Виндзору, загребачки „Вечерњи лист“ тврди да је принц Хари потомак хрватско-мађарског државника и војсковође из 16. века Николе Шубића Зринског.

Упркос томе што Хрватска никада није била део британске империје, краљевска породица има читав низ културних, гастрономских, туристичких, али и породичних веза са Хрватском, пише Вечерњи лист.

Једна од најпознатијих веза је то што се на британском двору деценијама точи вино траминац из Илочких подрума, које се пило и приликом крунисања краљице Елизабете Друге 1952. године, као и на краљевском венчању принца Харија и америчке глумице Меган.

Када су престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила пре две године посетили Осијек и Ђаково, имали су прилику да пробају читав низ славонских деликатеса. Тако је Чарлс, наводи лист, закључио да му је славонска шљивовица мало прејака, док је Камила уживала у ликеру од ораха.

Осим догађаја новијег датума, мање је познато да британска краљевска породица има и нешто хрватске крви у својим венама.

Према писању Вечерњег листа, сви чланови краљевске породице су потомци Николе Шубића Зринског, што је пре неколико година утврдио и хрватски историчар Горан Младинео.

Младинео је установио да је краљица Марија, супруга краља Џорџа Петог и бака садашње британске краљице, потомак низа мађарских племићких породица.

Трагом историјске чињенице да су се хрватске племићке породице родбински скоро искључиво повезивале са Мађарима, Младинео је, на сопствено изненађење, прилично брзо и лако установио да данашња британска краљевска породица међу директним прецима заиста има хрватског племића Николу Шубића Зринског, пише лист.

„То значи да преко њега вуку и порекло од читавог низа важних хрватских историјских личности из породица Зрински и Франкопан, као и средњовековних Шубића“, рекао је Младинео у ранијој изјави за Вечерњи лист.

Према његовим истраживањима, краљицу Елизабету Другу и Николу Шубића Зринског спаја 13 генерација углавном мађарских племићких породица. Његова ћерка Ана удала се за мађарског племића Ференца Турза, чији се син 1866. године оженио сестричном краљице Викторије.

Њихова ћерка Мери постала је супруга краља Џорџа Петог, који је Великом Британијом владао од 1910. до 1936. године.

Мери и Џорџ су родитељи краља Џорџ Шестог, оца садашње британске краљце Елизабете, пише Вечерњи.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво