Вечерњи лист: Принц Хари потомак хрватског племића

Дан након спектакуларног венчања у Виндзору, загребачки „Вечерњи лист“ тврди да је принц Хари потомак хрватско-мађарског државника и војсковође из 16. века Николе Шубића Зринског.

Упркос томе што Хрватска никада није била део британске империје, краљевска породица има читав низ културних, гастрономских, туристичких, али и породичних веза са Хрватском, пише Вечерњи лист.

Једна од најпознатијих веза је то што се на британском двору деценијама точи вино траминац из Илочких подрума, које се пило и приликом крунисања краљице Елизабете Друге 1952. године, као и на краљевском венчању принца Харија и америчке глумице Меган.

Када су престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила пре две године посетили Осијек и Ђаково, имали су прилику да пробају читав низ славонских деликатеса. Тако је Чарлс, наводи лист, закључио да му је славонска шљивовица мало прејака, док је Камила уживала у ликеру од ораха.

Осим догађаја новијег датума, мање је познато да британска краљевска породица има и нешто хрватске крви у својим венама.

Према писању Вечерњег листа, сви чланови краљевске породице су потомци Николе Шубића Зринског, што је пре неколико година утврдио и хрватски историчар Горан Младинео.

Младинео је установио да је краљица Марија, супруга краља Џорџа Петог и бака садашње британске краљице, потомак низа мађарских племићких породица.

Трагом историјске чињенице да су се хрватске племићке породице родбински скоро искључиво повезивале са Мађарима, Младинео је, на сопствено изненађење, прилично брзо и лако установио да данашња британска краљевска породица међу директним прецима заиста има хрватског племића Николу Шубића Зринског, пише лист.

„То значи да преко њега вуку и порекло од читавог низа важних хрватских историјских личности из породица Зрински и Франкопан, као и средњовековних Шубића“, рекао је Младинео у ранијој изјави за Вечерњи лист.

Према његовим истраживањима, краљицу Елизабету Другу и Николу Шубића Зринског спаја 13 генерација углавном мађарских племићких породица. Његова ћерка Ана удала се за мађарског племића Ференца Турза, чији се син 1866. године оженио сестричном краљице Викторије.

Њихова ћерка Мери постала је супруга краља Џорџа Петог, који је Великом Британијом владао од 1910. до 1936. године.

Мери и Џорџ су родитељи краља Џорџ Шестог, оца садашње британске краљце Елизабете, пише Вечерњи.

број коментара 34 пошаљи коментар
(уторак, 22. мај 2018, 08:57)
Test: [нерегистровани]

Da li znate,

zašto su se kraljevske porodice ženile i udavale sa strancima!?

(уторак, 22. мај 2018, 00:12)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Običaj je da pripadnici...

"plave krvi" stupaju u brakove sa strancima,jer ne ide da se žene svojim podanicima,koji su za njih "braća i sestre"!

(понедељак, 21. мај 2018, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

Koliko vidim po vestima ne samo princ da ima veze sa Srbima nego i zena mu.

...

(понедељак, 21. мај 2018, 14:36)
anonymous Lala [нерегистровани]

@Svojakanje

E pa nemož' to tako loza se mora znati .

(понедељак, 21. мај 2018, 13:33)
Goca [нерегистровани]

Pozdrav Hrvatima

Bravo Hrvati, ali nista bez Srba, Subici Zrinski poreklom od srednjivekovnih Subica imaju naravno veze sa Srbima, prvo, druga cerka kralja Dragutina bila je udata za Pavla Subica, cerka Stafana Decanskog, Jelena bila je udata za Mladena III Subica i majka je Mladena IV Subica ,itd... Dzabe vam Hrvati, sve je to srpska majka rodila!!!

(понедељак, 21. мај 2018, 12:06)
euro [нерегистровани]

svojakanje

nema veze ko je ko,i gdje ich sortirat, ali vasi svi komentari su za bacit u klozet.

(понедељак, 21. мај 2018, 11:20)
anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Taj Zrinski mora da je bio "Gastarbeiter " .

(понедељак, 21. мај 2018, 11:11)
Jovica [нерегистровани]

Nikola Zrinski

I Hrvati i Madjari vole da svojataju poznata imena. Madjari Nikolu Zrinskog smatraju svojim junakom koji se zove Zrinyi Miklos. Nedostatak istorije.Blago nama sa ovakvim plemenitim okruzenjem...

(понедељак, 21. мај 2018, 11:06)
anonymous [нерегистровани]

ha ha

Svi plemici Evrope su potomci i srpskih plemica sa dvora Vukanovica Urosa I Njegova cerka Jelena je bila madjarska kraljica zena Bele II i imala je tri sina svi su postali kraljevi u 12 veku i mali puno dece koju su zenili i udavali po svi, ciarstvima i mesali krv. Tako i Hari ima malo Uroseve krvi kao i njegova baka Elizabeta

(понедељак, 21. мај 2018, 11:05)
anonymous [нерегистровани]

Pa kako

Pa nego kako .nisi znao da je Bajazit Srbin ...ccccc