Свет нестрпљиво ишчекује краљевско венчање у Виндзору

Краљевско венчање принца Харија и америчке глумице Меган Маркл биће по много чему јединствено. Поред астрономске цене која је издвојена за венчање, верује се да ће церемонију пратити неколико милијарди људи и да ће бити и гледанија од венчања принца Вилијама и Кејт Мидлтон. Међутим, венчањем са принцом Харијем Меган Маркл ће ући у историју као прва жена мешовите расе која се удала за члана краљевске породице. Пренос венчања пратите на Првом програму РТС-а од 12.20.

За многе је, чини се, славље већ почело. Постоје неки који кампују већ данима да би поздравили младенце. Истичу да су ту да их подрже и да воле краљевску породицу.

„Природно је да је узбуђена млада и да су узбуђени чланови њене породице, па чак и њени сународници Американци. Поготово туристи, узбуђени су и Енглези, поготово они конзервативни који живе у руралним деловима земље. Но за разлику од претходног пута посебно су узбуђени они, како у Британији тако и широм Комонвелта, који немају белу боју", каже дописница РТС-а из Лондона Ивана Милорадовић.

Осамдесетих година брак принца Чарлса са принзецом Дајаном, краљевског порекла, био је по мери тачерске Британије. Принц Вилијам је оженио жену из народа Кејт Мидлтон. Прикладно постблеровској Британији. Данас принц Хари прави нови искорак.

„Жени се женом која није беле пути, разведена је, није чак ни Британка и бави се глумом. Дакле све то би пре педесет година било потпуно незамисливо. Сада више није и не само што није већ је и изузетно добар пи-ар у постбрегзитовској Британији зато што се Британија поново окреће свом бившем царству Комонвелту а у њему углавном не живе белци“, додаје Ивана Милорадовић.

„Британија постаје мултирасно друштво. Имајмо у виду да је на челу Лондона Британац који је пакистанског порекла. На неки начин се тиме се шаље порука да више не постоји ексклузивитет англасаксонске расе која би требало да управља Уједињеним Краљевством“, наводи Дејан Поповић, бивши амбасадор Србије у Великој Британији.

Британска краљевска породица омиљена је међу Британцима. Међутим, не мањака популарност и широм света. Отуда и не чуди што ће и данашња свечаност имати много већи значај иако је принц Хари тек шести по реду наследник британске круне. Без дилеме његова породица је највећи производ који Уједнињено Краљвство нуди свету.

„То је део меке моћи Уједнињеног Краљевста као што је енглески језик или британски универзитети. Нешто што привлачи људе широм света. То ће бити венчање које ће увећати обрт на улицама не само Лондона него и осталих британских градова. Широм света ће се поклањати пажња овом догађају што ће даље промовисати интересе“, истиче Поповић.

„Краљевска породица добија на имиџу, добијају и сви они око њих, од туризма преко произвођача шоља, разних привезака, сви они који ће продати нешто у вези са тим догађајем. На крају дана велики медији ће имати велике спонзоре“, каже Борислав Миљановић, маркетиншки стручњак.

Двеста педесет припадника војске биће на улицама, а процењује се да ће око 100.000 посетилаца у Виндзору посматрати венчање.

број коментара 9 пошаљи коментар
(субота, 19. мај 2018, 10:50)
Душан [нерегистровани]

“цео Свет”?

А који то “цео свет”, поред свих животних недаћа, изчекује њихово венчање?

(субота, 19. мај 2018, 10:02)
anonymous [нерегистровани]

Za RTS

Imam preporuku sa RTS da manje objavljuje ove vesti. Zasto bih nas interesovalo sto se vencava neki belosvetski plemic. Imate puno pametnijih i potrebnijih stvari kod nas da o njima pisete. Stvarno mislim da je ovo preterano.

(субота, 19. мај 2018, 09:45)
anonymous [нерегистровани]

2018

Nacija koja je pola svijeta okupirala i na tome se obogatila sprema predstavu nedostojnu 21-og vijeka. Kakav kralj? Kakvi bakrači? Svi znamo kako se postajalo kraljem. Preko krvi i protivnika i nedużnih.

(субота, 19. мај 2018, 09:38)
anonymous [нерегистровани]

Медији у 21. веку

Медији грађанима и даље продају позитивне извештаје о потреби не само постојања већ и бахаћења некаквог племства на њихов рачун. Ми само треба да аплаудирамо, завидимо, с нестрпљењем ишчекујемо без трептања окица и, наравно, да блејимо као добре и послушне овчице.

(субота, 19. мај 2018, 09:37)
Radovan Mladić [нерегистровани]

Svet je načisto poludeo

Pa nije Srbija članica Komonvelta da moramo da gledamo ovo besmisleno venčanje. Ili bi neko voleo da jeste?!

(субота, 19. мај 2018, 09:32)
anonymous [нерегистровани]

mnogo dobro!!!!!

jao jedva cekam da ih vidim, pa mogu i da skoncam!!!! Stvarno je to od izuzetne vaznosti za ceo svet!!!!! A sta ako mlada bude imala celulit??????A/??

(субота, 19. мај 2018, 09:00)
anonymous [нерегистровани]

Badava

Badava trud oko hvale i reklame Nije vise kraljevska porodica sto je bila Bilo pa proslo No mladencima zelim uspeha mladi su mladi imaju oni svoje zelje

(субота, 19. мај 2018, 08:46)
anonymous [нерегистровани]

vise

Vise ce oni da zarade za jedan dan za jedno vencanje, nego cela srpska privreda za godinu dana.

(субота, 19. мај 2018, 08:45)
anstaneonymous [нерегистровани]

stankovicyoran48@open.telekom.rs

Neznam čemu toliko uzbuđenje oko prinčevog venčanja.Pa i mi imamo princa pa nema prenosa kada se venčao,a drugo mnogo važnije pitanje za obične gledaoce u Beogradu i Srbiji je da RTS kao javni servis objasni zašto nema prenosa sa fajnal fora a kada su se igrali fajnali u inostranstvu RTS je uvek prenosio sve utakmice.Prosto neverovatno, zašto smo oštećeni.