Необична вечера лидера САД и Француске у кући Џорџа Вашингтона

У настојању да успоставе везу пре државничких разговара, председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон, за почетак Макронове посете САД изабрали су „све, само не обичaн“ састанак учетворо са супругама, у кући првог америчког председника Џорџа Вашингтона, пише АП.

Необична вечера лидера САД и Француске у кући Џорџа Вашингтона Необична вечера лидера САД и Француске у кући Џорџа Вашингтона

Председници САД и Француске и њихове супруге Меланија и Брижит, укрцали су се у хеликоптер и одлетели за Маунт Вернон.

Приватна вечера у кући првог америчког председника и команданта Револуционарног рата, чији је савез са Француском био кључан за победу над Британцима, одржава се дан пре него што ће Трамп и Макрон „сести да разговарају“ о низу тема, која укључују безбедност, трговину и ирански нуклеарни споразум.

Макрон је у понедељак стигао у државну посету Вашингтону, а очекује се да ће у фокусу његових разговора са Трампом бити разилажења САД и ЕУ о нуклеарном споразуму са Ираном, ситуација у Сирији и трговина.

„Ова посета је веома важна у нашем садашњем контексту, са толико много неизвесности, проблема и, понекад, претњи“, рекао је Макрон, по доласку у Вашингтон, где ће боравити у тродневној посети.

Ројтерс наводи да је Макрон у некој врсти спасилачке мисије иранског нуклеарног споразума, који је Трамп рекао да ће поништити осим уколико европски савезници не исправе до средине маја, како је рекао, његове „ужасне мане“.

Реч је о првој државној посети чији је Трамп домаћин, откако је дошао на власт у јануару 2017. године.

Данас ће Трамп и Макрон имати главне радне активности током састанака у Белој кући, предвиђена је и заједничка конференција за новинаре, а на крају дана – прва званична вечера са шефом стране државе у Белој кући коју Трамп приређује откако је изабран за председника.

Меланија Трамп одлучила је да за ту прилику послужи јагњетину са џамбалајом од каролинског пиринча, спремљену на њуорлеански начин. За дезерт је планиран колач од нектарина и сладолед, док ће се, као „отелотворење историјског пријатељства“ Француске и САД, служити америчка вина.

У среду ће се Макрон обратити на заједничком заседању Конгреса САД, и то баш на дан када се, пре равно 58 година, шеф француске државе, генерал Шарл де Гол, обратио америчком Конгресу.

Макрон, иначе покушава да спасе нуклеарни споразум који су САД и још пет светских сила постигле 2015. године са Ираном, а који је Трамп најавио да ће раскинути уколико га европски савезници не оснаже до средине маја.

Француски председник је, у јуче објављеном интервјуу за Фокс њуз, рекао да би било боље заштити споразум са Ираном, а не одбацити га, упозоривши да не постоји „план Б“ као алтернатива.

Уз то, Макрон жели да Трампа убеди да европске земље изузме из тарифа на челик које су део плана председника САД о смањењу хроничних трговинских дефицита са земљама широм света, пре свега са Кином.

Oчекује се да ће два лидера разговарати и о Сирији, мање од две недеље након што су САД, Француска и Британија извеле ваздушне нападе у тој земљи у знак одмазде за наводни напад хемијским оружјем у сиријском граду Думи.

Макрон је прошле недеље изјавио да верује да је он Трампа убедио да америчке трупе задржи у Сирији, али Трамп упорно најављује да ће их вратити кући, мада није јавно изнео одређени временски рок за то.

Неизвесно је да ли ће значајан напредак бити постигнут по том и другим питањима, напомиње Ројтерс.

„Да ли ћемо заиста решити нека од тих питања или се приближити решењу или пак детаљном договору, тешко је рећи“, изјавио је у петак високи званичник америчке администрације.

Макрон, иначе, Трампу на поклон доноси садницу храста, као симбол дуготрајног пријатељства две земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво