Шабанова биста и у џез музеју „Нишвил“

На данашњи дан пре 82 године рођен је Шабан Бајрамовић, који је још за живота широм света стекао статус легендарног ромског уметника.

Џез фестивал „Нишвил“ ће ове године, осим традиционалног уводног програма 7. и 8. августа „Пријатељи Шабану“ на „Ривер стејџу“ и додељивања гран-прија за фузију различитих музичких праваца који носи име Шабана Бајрамовића саставу „Џипси кингс“, одати још једну почаст великом кантаутору.

У „Нишвил“ џез музеју, који ће до почетка фестивала почети да ради у некадашњем хамаму у Тврђави, део изложбеног простора биће посвећен Бајрамовићу, а ту ће бити изложена и реплика његовог споменика који се налази на кеју – рад академског вајара Владе Ашанина.

Директор фестивала Иван Благојевић подсећа да је фестивал „Нишвил“ још 2006. године установио фестивалски гран-при који носи Бајрамовићево име, а сама награда је статуа великог певача и аутора.

Такође, на иницијативу „Нишвила“ 2010. године, у Амфитеатру на нишавском кеју постављен је споменик Шабану Бајрамовићу чије су подизање помогли Шабанови пријатељи, сарадници и поштоваоци.

„Шабан Бајрамовић до краја свог живота вероватно ни сам није био свестан, да је је један од пионира ‘world world' правца и то не само на овим просторима. Његово име се често налазило у врховима листа познатих магазина и то не само у категорији традиционалне музике. Многи реномирани критичари сматрали су га и једним од најоригиналнијих певача у џезу, блузу, соулу, латину, а увек је певао своју музику, која се кроз његову феноменалну интерпретацију одлично уклапала у различите стилске миљее“, истакао је Благојевић.

Осим што је неколико пута наступао на „Нишвилу“, те године када је и установљена, такозвана „нулта“ награда, уручена је управо њему.


Шабан Бајрамовић је умро 8. јуна 2008. године, а само један од примера какав је статус имао у светским размерама је и текст објављен непосредно после његове смрти у лондонском листу Гардијан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво