Преминуо Стивен Хокинг

Чувени светски теоријски физичар, Британац Стивен Хокинг, умро је данас у 77. години, саопштила је његова породица. Британски научник стекао је светску славу због свог рада на црним рупама и теорији релативитета, а иза себе је оставио низ дела од којих је најпознатија књига „Кратка историја времена“.

„Био је велики научник и изузетан човек чији ће рад и заоставштина живети много година“, навела су у саопштењу његова деца Луси, Роберт и Тим.

Хокинг је, како је саопштено, преминуо у раним јутарњим сатима у својој кући у Кембриџу, јавио је Би-Би-Си.

Стивен Вилијам Хокинг рођен је 8. јануара 1942. године. Унапредио је разумевање простора, времена и простор-време сингуларитета.

Британски научник стекао је светску славу због свог рада на црним рупама и теорији релативитета, а иза себе је оставио низ дела од којих је најпознатија књига Кратка историја времена.

Хокинг је током каријере разоткрио неке од најзамршенијих тајни космоса. „Мој циљ је једноставан, а подразумева потпуно разумевање универзума – зашто је такав какав је и зашто уопште постоји“, говорио је.

Дипломирао је физику на „Оксфорду“, а потом је с темом из теорије релативитета докторирао на Кембриџу, где је наставио академску каријеру.

Са 22 године, као студенту, дијагностикована му је изузетно прогресивна неуромоторичка болест која веома онеспособљује и ограничава кретање и говор.

У питању је амиотрофна латерална склероза (АЛС) због које је већи део живота провео у колицима, потпуно непокретан, приморан да комуницира помоћу рачунара и гласовног синтисајзера.

Тада су му лекари давали само неколико година живота.

Mеђутим, Хокинг је имао специфичан облик болести – напредовала је много спорије него обично, што му је омогућило да више од пет деценија даје изузетан допринос физици и математици.

Постао је члан Краљевског друштва 1974, професор математике 1979.

Познат је по доприносима на пољима космологије и квантне гравитације, посебно у контексту црних рупа, као и по популарним писаним делима у којима износи своје теорије о свемиру.

Најпопуларније дело му је научни бестселер Кратка историја времена, који је заузео прво место на листи бестселера британског Сандеј тајмса, где се задржао рекордних 237 недеља.

Хокинг је временом постао и икона популарне културе, па се појавио у Звезданим стазама, Симпсоновима, Футурами, Штреберима, али и представама „Летећег циркуса Монтија Пајтона“ и на једном од албума легендарног састава „Пинк флојд“.  

Његов живот екранизован је филмом из 2014. године Теорија свега, у којем је главну улогу имао Еди Редмејн.

Године 1989. постао је почасни пратилац краљице.

Неостварени сан му је био да одлети у свемир. Прошле године је објављен план да тамо и оде на једном од првих летова компаније Ричарда Бренсона „Вирџин галактик“.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво