Путин: Бити обавештајац у Источној Немачкој је изузетно искуство

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је, док је био ангажован као обавештајац у Источној Немачкој, стекао изузетно искуство бавећи се регрутовањем агената и радећи са тајним оперативцима.

„То су били јединствени људи, првокласни по убеђењима, интелекту, моралности, истрајности и животној снази. За мене је то било изузетно искуство“, истакао је Путин у документарцу „Светски поредак 2018“, преноси данас Тас.

На питање како је совјетско обавештавање одражавало стање у политичким круговима у последњим годинама Хладног рата и да ли су се њихови извештаји и пројекције много разликовали од онога што се касније заиста догодило, руски председник је одговорио да је то за њега тешко питање „јер је у то време био обичан обавештајац“.

„Нисам се бавио никаквим аналитичким радом, па генерално не могу сада рећи шта је примаоцу информација, генералном секретару, тачно преносила обавештајна служба у Источној Немачкој у друге службе. Боље о томе питајте Горбачова“, рекао је Путин.

Упитан да ли је у то време могао да предвиди како ће се Хладни рат завршити, руски председник је дао негативан одговор.

„То нико није могао да предвиди, мада смо видели дубоке промене у нашој земљи и размишљали о томе како ће се ситуација развијати унутар земље и како ће то утицати на глобална питања. Међутим, нико није могао да замисли да ће се ствари одвити онако и онолико брзо“, закључио је Путин.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 00:09)
anonymous [нерегистровани]

Nije dobro

Vidi se na svim fotografijama da godine opasno stižu Putina. :( I mnogo se ugojio, ne deluje više britko kao nekad. A nije obučio jednako dobrog naslednika. Plašim se da se svetu ne piše dobro.