Детаљи тужбе против Вајнстина – у распореду имао „особље за сексуалне активности“

Држава Њујорк тужила је компанију „Вајнстин“ због сумње да њен студио није заштитио запослене од продуцента Харвија Вајнстина, кога су многе жене оптужиле за сексуално узнемиравање или силовање.

Њујоршки тужилац Ерик Шајдермен рекао је да је поднео тужбу против компаније, као и Харвија и Роберта Вајнстина.

Оптужницом, поднетом после четворомесечне истраге, Харви Вајнстин се терети, између осталог, за вербалне претње које укључују реченице „Убићу те“ или „Побићу ти породицу“, затим за запошљавање жена које треба да буду „пратња Вајнстину на догађајима и да му олакшају сексуална освајања“, пренео је Би-Би-Си.

У оптужници стоји и да је Вајнстин тражио сексуалне услуге у замену за напредовање у каријери у студију, да је захтевао од својих возача да „увек држе кондоме и инјекције за еректилну дисфункцију у аутомобилима“.

Вајнстин је, такође, захтевао од својих асистената да ставе у распоред „особље за сексуалне активности“ током радног времена и после посла, затим је омаловажавао женско особље у компанији и вређао их због месечног циклуса и викао је на једну жену да треба да оде из фирме и прави децу, јер је само за то добра... То су само неке од тачака оптужнице, пренео је Би-Би-Си.

Вајнстин, суоснивач „Студија Мирамакс“, био је један од најутицајнијих холивудских продуцената пре него што га је, сада већ више од 70 жена, тужило за сексуално узнемиравање или силовање, што он негира.

Студио преговара са групом инвеститора о продаји, али ће због тужбе преговори бити „на чекању“, навео је извор упознат са ситуацијом.

У тужби се наводи да продаја компаније „мора да осигура да жртве добију одштету“.

„Сваки Њујорчанин има право на радно место без сексуалног узнемиравања, застрашивања и страха“, каже се у саопштењу тужиоца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво