Преминуо Хју Масакела, отац јужноафричког џеза

Јужноафрички музичар и борац против апартхејда Хју Масакела преминуо је од рака простате у 79. години у Јоханесбургу, јавио је АП позивајући се на саопштење породице познатог оца јужноафричког џеза.

Масакела је почео да свира са 14. године, а прву трубу је добио од борца против апартхејда надбискупа Тревора Хадлстона и он је касније постао члан првог оркестра младих у Јужној Африци. Масакелина музика је већим делом стварана као протест против апартхејда.

Напустио је Јужноафричку републику 1960. године после такозваног Масакра у Шарпвилу, када су припадници служби безбедности убили 69 Африканаца током протеста.

Његова композиција Вратите га кући (Bring Him Back Home), у којој позива на ослобађање Нелсона Манделе, постала је химна покрета против апартхејда.

Био је ожењен земљакињом Миријам Макебом, која је протерана из земље због отпора апартхејду. Осим са њом, Масакела је свирао и наступао са Хари Белафонтеом и другим док је живео у Америци.

Масакела је био међу музичарима који су свирали на албуму Грејсленд америчког музичара Пола Сајмона и касније наступили на концерту у Харареу средином осамдесетих година прошлог века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво