Путин: Комунизам сличан хришћанству, Лењиново тело као света реликвија

Руски председник Владимир Путин упоредио је хришћанство са комунизмом, а маузолеј Владимира Лењина на московском Црвеном тргу са реликвијама светаца, преноси РТ.

„Можда ћу рећи нешто што се некима неће допасти, али такво је моје виђење ствари. Вера је увек била уз нас и постајала снажнија сваки пут када би наша земља и народ пролазили кроз тешка времена“, рекао је Путин у документарцу емитованом на каналу Русија 1.

Према његовим речима, у време милитантног атеизма свештенство је искорењивано, а цркве уништаване, али је истовремено нова религија створена.

„Комунистичка идеологија веома је слична хришћанству. У ствари: слобода, једнакост, братство, правда – све то се налази и у Светом писму“, објаснио је руски председник.

Путин је наставио даље да образлаже своје мишљење поредећи балсамовање посмртних остатака бољшевичког вође Владимира Иљича Лењина са хришћанским свецима.

„Лењин је стављен у маузолеј. Како је то другачије од многих реликвија и оним што је урађено са посмртним остацима бројних православних и уопште хришћанских светаца. Када кажу да таква традиција не постоји у хришћанству, онда треба да оду на Свету Гору и погледају свете реликвије смештене тамо. На крају, тога имамо и овде“, закључио је Путин.

Након Лењинове смрти 1924. године, његово тело је балсамовано и изложено у маузолеју на Црвеном тргу. Култ Лењина био је саставни део совјетске идеологије.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво