Редак пуж назван по Стиву Ирвину

Врста пужа који живи на дрвећу, у планинској области не северу Квинсленда, у Аустралији, добила је име по чувеном ловцу на крокодиле Стиву Ирвину.

Аустралијском ловцу на крокодиле Стиву Ирвину, три године после смрти, указана је част да по њему буде названа једна нова, ретка врста пужа.

Пуж је добио назив Crikey steveirwini по Ирвиновом карактеристичном усклику „крајки" (отприлике „забога") кад би се нашао очи у очи са неком опасном животињом.

Та врста пужа живи на дрвећу, у планинској области не северу Квинсленда. И откривена је на само три места, на врховима изнад 1.000 метара.

„За разлику од својих смеђесивих рођака који пужу по тлу, Crikey steveirwini је обојен, са спиралним тракама жућкасте, наранџасто браон и боје чоколаде, што кућици даје општи утисак каки боје", испричао је др Џон Станишић, научник који је открио пужа.

„А каки боја је прва асоцијација на покојног ловца на крокодиле", објаснио је др Станишић.

Ирвин је умро у 44. години, на снимању серијала „Најопасније океанске животиње", од последица убода раже која се, иронично, не сврстава у најопасније животиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи