Ен-Би-Си њуз: Секс, лажи и нове реалности у Холивуду

Поплава оптужби за сексуално узнемиравање, започета скандалом у који је умешан познати продуцент Харви Вајнстин, већ је изменила неке обичаје у култури Холивуда.

У друштвеним интеракцијама појавила се извесна резервисаност, наводи америчка телевизија Ен-Би-Си њуз. Грљење и љубљење са новим колегама су постали ређи, разговори са кандидатима за улоге, који су некада водили у четири ока, сада се одвијају у просторијама са широм отвореним вратима, а у забављање са подређенима се више не упушта тако лако, кажу упућени.

Прутужбе о сексуалном злостављању и нападима израњају као никад раније. Тај једва скривени ледени брег у мору шоу-бизниса је, изгледа, пошаст коју представљају мушкарци што користе своју моћ како би се физички наметнули женама.

Инсајдери, међутим, кажу да је много већа препрека за решавање тог проблема чињеница да мушкарци тврдоглаво контролишу власт и могућност одлучивања на сваком нивоу индустрије забаве, што су потврдила и најновија истраживања.

Припадници мушке популације налазе се на чак 80 одсто најмоћнијих положаја у Холивуду, а уз то заузимају 60 одсто од 1.500 највиших пословних позиција у великим компанијама, показују резултати истраживања УСЦ Аненберг школе за комуникације и новинарство.

Мушкарци су ти којима је приписано у заслугу 90 одсто филмских сценарија, док су од 100 најкрупнијих филмских остварења у 2016. години жене режирале - свега пет, откривено је у истој студији.

Такође, аутори три четвртине телевизијског програма претходне године били су, опет, мушкарци.

„Апсолутно је прихваћено да су мушкарци доминанти и супериорни у том свету. Постоје двоструки аршини и сада се та реалност признаје“, објашњава Елизабет Крафт, дугогодишња списатељица, која каже да је „срећна због таквог развоја догађаја“.

Крафтова сматра да ће се ствари свакако променити, јер студији и продукцијске куће не желе да се суоче са кошмарним последицама које ће се на њих свалити ако жене и даље буду злостављане и масовно недовољно заступљене у руководећим круговима.

„Мислим да ће се компаније постарати да се то не догоди. А имајући у виду да су жене једнако способне колико и мушкарци, чим почнемо да успостављамо равнотежу, замајац ће се једноставно наставити“, оцењује Елизабет Крафт.

Њена колегиница, списатељица Сара Фејн сагласна је да ће величина и куповна моћ женске публике једног дана изискивати већу улогу жена, а користи од тога осетиће се, предвиђа она, много шире од Холивуда.

„Дугорочна последица требало би да буде да жене имају већу моћ. А то само подстиче идеје, креативност и боље приче“, закључила је Фејнова.

Иначе, оптужбе за сексуално узнемиравање које су се недавно нанизале подстакле су разноразна размишљања у Холивуду о томе како се убудуће понашати у индустрији забаве, при чему многи траже додатне савете од адвоката и свеснији су своје одговорности, али остаје чињеница да се о проблемима за које су сви знали - како жене, тако и мушкарци - дуго ћутало, и то се мора променити.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво