Обама дошао у Чикаго да буде поротник... и није изабран!

Бивши амерички председник данас се појавио у суду у Чикагу како би обавио дужност поротника, а онда је чуо речи: Слободни сте.

Возило 44. америчког председника напустило је Кенвуд на јужној страни града и стигло је у Центар „Ричард Дејлеј“ мало пре 10 часова ујутру, преноси АП.

Обучен у тамни сако, преко кошуље али без кравате, Обама је махао присутнима који су се окупили испред суда након чега се попео на 17. спрат где се састао са осталим поротницима, запосленима у суду, адвокатима и новинарима.

Мало пре поднева, окружни судија Тимоти Еванс рекао је новинарима да бивши председник није одабран за поротника, али да је био спреман да своју дужност обави уколико то од њега буде захтевано.

Заправо, према речима његове портпаролке Кејти Хил, Обама је био позван и 2010. године, али тада је био један од најмоћнијих светских лидера, па је био у могућности да одложи ову дужност.

У међувремену, како се наводи, стекао је одређено искуство за поротника гледајући 20-минутно видео-упутство, у којем водитељ Лестер Холт детаљно објашњава поротничку дужност.

Иначе, кад је стигао пред зграду суда, многобројни присутни грађани, као али и запослени у суду тискали су се како би га фотографисали.

И, као што обично бива, и ове су среде будући поротници носили на суд књиге, али су овог пута понели књиге које написао Обама у нади да ће од њега добити аутограм.

„Погледајте ово. Ви сте знали да ћу ја да дођем“, упитао је Обама једног човека који је држао копију његове књиге „Снови мога оца“.

Томас Пирсон, који је направио и снимак, рекао је да му је руковање да Обамом било „најбоље искуство у читавом животу“ и додао да није планирао да дође на суд иако је позван као поротник, док му мајка није рекла да ће доћи Обама.

Није први председник који је позван за поротника

Како агенција наводи, Обама је личност на највишој позицији која је позвана да буде у пороти у Чикагу, али није први бивши председник који је био позван. Наиме, 2015. био је позван Џорџ Буш Млађи, а 2003. Бил Клинтон. Ни један од њих није изабран за поротника.

Обама, осим тога, није ни прва позната личност из Чикага која је позвана да обави дужност поротника. Опра Винфри била је 2004. у пороти која је изгласала кривицу једног мушкарца због убиства.

Деценију касније глумац Лоренс Туро, познатији као Мистер Ти, појавио се на суду у Чикагу, али није био изабран за поротника.

Званичног објашњења због чега Обама није изабран за поротника није било, али како се наводи, није неуобичајено да суд позове грађане да буду порота, а затим их изузме са неког суђења.

Како преноси Би-Би-Си, сваки потенцијални поротник добија око 17,20 долара новчане надокнаде од општине, а Обама ће свој новац донирати округу Кук.

Како се наводи, Обама је у насумичном извлачењу избачен из круга поротника и речено му је да његова услуга судији округа Кук Тимотију Евану није потребна.

Хилова је саопштила да бивши председник „верује да је најважнија служба демократије грађанска служба и сматра да је поротничка дужност суштинска обавеза грађана“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво