Путујућа изложба о Дејвиду Боувију стиже у Њујорк

Путујућа изложба посвећена легендарном британском музичару Дејвиду Боувију биће наредне године представљена у музеју „Бруклин“ у Њујорку, пренео је данас лист „Њујорк тајмс“.

Изложба у том музеју биће одржана од 2. марта до 15. јула 2018. Музеј ће поред сталне поставке, изложити још неколико музичких партитура и руком написане белешке славног музичара.

Путујућу изложбу посвећену Боувију посетило је више од милион људи од њеног лансирања у Лондону 2013. године.

Ретроспектива "David Bowie Is" (Дејвид Боуви је...) садржи фотографије, видео-снимке, текстове, костиме и друге предмете музичке звезде. То је иначе једина званична изложба посвећена њему.

Изложбу је у Лондону видело 312.000 људи, у Торонту 146.500, Сао Паулу 80.000, Берлину 151.000 и Чикагу 193.000 људи, саопштио је раније лондонски музеј „Викторија и Алберт“ одакле је почела изложба.

То је први пут да је тај музеј посветио изложбу једној рок звезди. Један од кустоса лондонског музеја, Викторија Броукс, изјавила је да „Боуви није обична рок звезда, јер је ушао у сваку област културе“.

Боуви је преминуо 10. јануара 2016. од рака јетре. Свој последњи албум Black Star издао је два дана пре смрти, 8. јануара на свој 69. рођендан.

Култни музичар је познат по мењају имиџа и стила. Његов албум The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars из 1972. године устоличио га је у велику британску и светску музичку звезду.

Музичар је инспирацију за лик Зигија Стардаста нашао у стварној личности, британском рокенрол певачу Винсу Тејлору који је после нервног слома почео да верује за себе да је прелазно биће између ванземаљца и Бога.

Боуви, чије је право име Дејвид Роберт Хејворд-Џоунс, објавио је неколико десетина албума, међу којима су најпознатији Space Odity (1969), Heroes (1977), Scary Monsters and Super creeps (1980), Let's Dance (1983), Never Let me Down (1987) и Tin Machine (1990).

Глумио је многим филмовима, а најзапаженија улога му је у филму страве и ужаса Глад (1983) редитеља Тонија Скота, у којем су играле и Катрин Денев и Сузан Сарандон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво