Брунејски султан раскошно прославио 50. годишњицу доласка на власт

Моћни брунејски султан прославио је 50. годишњицу доласка на власт у тој нафтом богатој државици на југоистоку Азије возећи се у позлаћеној кочији и традиционалном свечаношћу у својој огромној палати.

Брунејски султан раскошно прославио 50. годишњицу доласка на власт Брунејски султан раскошно прославио 50. годишњицу доласка на власт

Десетине хиљада људи који су изашли на улице престонице Бандар Сери Бегавана махали су заставама султаната и мобилним телефонима снимали поворку султана Хасанала Болкијаха, једног од најбогатијих људи на свету који је са супругом седео у краљевској кочији коју је вукло више десетина његових поданика.

Оркестри народне музике учествовали су у свечаној поворци која је означила врхунац двонедељног славља у част другог најстаријег краља на дужности на свету, након енглеске краљице Елизабете Друге.

Након очеве абдикације 1967. Хасанал Болкијах суверено влада у тој тропској земљи на северу острва Борнеа који има богате залихе нафте и плина.

Султан, мултимилијардер, власник је, између осталог, хотелског ланца „Дорчестер колекшен“ у чијем су саставу париски „Плаза Атeне“ и угледни хотели у Лондону, Милану и Риму и у Лос Анђелесу, пренео је портал Индекс.

Његову 50-годишњу владавину обележиле су контроверзе, после увођење шеријата 2014. године, због чега су се широм света чули позиви на бојкот хотела који су у његовом власништву.

Прослава је била ретка прилика за забаву становницима Брунеја којих је око 400.000, где ноћни живот готово не постоји и где је забрањена конзумација алкохола.

Султанова палата са златном куполом највећа је палата на свету и има готово 1.800 соба, гаражу за стотинак аутомобила и стаје за коње.

Прослава ће се наставити и сутра, када се очекује долазак челника земаља југоисточне Азије и Блиског истока, међу којима лидерке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и председника Филипина Родригеа Дутертеа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво