Брунејски султан раскошно прославио 50. годишњицу доласка на власт

Моћни брунејски султан прославио је 50. годишњицу доласка на власт у тој нафтом богатој државици на југоистоку Азије возећи се у позлаћеној кочији и традиционалном свечаношћу у својој огромној палати.

Десетине хиљада људи који су изашли на улице престонице Бандар Сери Бегавана махали су заставама султаната и мобилним телефонима снимали поворку султана Хасанала Болкијаха, једног од најбогатијих људи на свету који је са супругом седео у краљевској кочији коју је вукло више десетина његових поданика.

Оркестри народне музике учествовали су у свечаној поворци која је означила врхунац двонедељног славља у част другог најстаријег краља на дужности на свету, након енглеске краљице Елизабете Друге.

Након очеве абдикације 1967. Хасанал Болкијах суверено влада у тој тропској земљи на северу острва Борнеа који има богате залихе нафте и плина.

Султан, мултимилијардер, власник је, између осталог, хотелског ланца „Дорчестер колекшен“ у чијем су саставу париски „Плаза Атeне“ и угледни хотели у Лондону, Милану и Риму и у Лос Анђелесу, пренео је портал Индекс.

Његову 50-годишњу владавину обележиле су контроверзе, после увођење шеријата 2014. године, због чега су се широм света чули позиви на бојкот хотела који су у његовом власништву.

Прослава је била ретка прилика за забаву становницима Брунеја којих је око 400.000, где ноћни живот готово не постоји и где је забрањена конзумација алкохола.

Султанова палата са златном куполом највећа је палата на свету и има готово 1.800 соба, гаражу за стотинак аутомобила и стаје за коње.

Прослава ће се наставити и сутра, када се очекује долазак челника земаља југоисточне Азије и Блиског истока, међу којима лидерке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и председника Филипина Родригеа Дутертеа.

број коментара 6 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 10:04)
Прадеда Радојко! [нерегистровани]

Ушобрани!

...А наши Солунци артиљерци оглувели од "трешњов топ"!

(четвртак, 05. окт 2017, 19:49)
anonymous [нерегистровани]

kakva je sad razlika

izmedju onog iz S.Koreje i ovoga kralja , ceo narod im se klanja obojici i to iz straha iskljucivo i naredjenjem.

(четвртак, 05. окт 2017, 19:36)
anonymous [нерегистровани]

cuj uveo serijat

A sve grabi sebi . Kao Musliman znam da se sve to kosi sa nasom religijom jer po serijatu ovako nesto ne smije biti.Mnogi nasi islamski ucenjaci nazalost razlicito tumace pored ostalog i serijat.

(четвртак, 05. окт 2017, 19:27)
anonymous [нерегистровани]

dokaz

da se feudalizam nije pomerio ni milimetar.

(четвртак, 05. окт 2017, 16:34)
anonymous [нерегистровани]

Raj

Bice raja u to zemlji dok se Amerika ne umesa i uzme im zalihe nafte i plina.

(четвртак, 05. окт 2017, 13:49)
anonymous [нерегистровани]

Nije trebalo

Plašim se da će to biti početak njihovog kraja. Sada će Ameri uvesti demokratiju, da ljudi mogu da piju i izlaze noću.