Фајнс: Хвала вам што сте прихватили овог Енглеза

Председник Србије Александар Вучић данас је уручио пасош и личну карту Републике Србије Рејфу Фајнсу. Британски глумац и редитељ је, захваљујући на пасошу, рекао на српском језику да никада није мислио да ће постати Србин: „Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашу отаџбину“.

Фајнс: Хвала вам што сте прихватили овог Енглеза Фајнс: Хвала вам што сте прихватили овог Енглеза

„Велика ми је част што данас могу да Вам уручим личну карту и пасош Србије. Обично људи када говоре о разлозима давања некоме држављанства или зашто је неко заинтересован да га узме, проналазе, ваљда полазећи од себе, неке наопаке разлоге као што су паре, политичка повезаност. Поносан сам што вам дајем овај пасош што много волите Србију и то је најважније“, поручио је председник Вучић обраћајући се новом држављанину Србије.

Председник је рекао да зна да Фајнс много воли Србију још од снимања првог филма у нашој земљи, где је долазио већ готово деценију.

„Ми Срби смо срећни што Вас имамо за пријатеља, а сада и за сународника. Не само због Енглеског пацијента, већ и онога што сте радили и што радите за и у нашој земљи“, истакао је председник Србије и додао да захваљујући славном глумцу добијамо субвенције за филмове у нашој земљи.

Александар Вучић каже да види искрену љубав према Србији код Фајнса и да зна да ће интересе наше државе заступати као што то чини сваки наш грађанин који искрено воли своју земљу и бори се за њу.

„Желимо вам пуно успеха, доброг рада и добро снимљених филмова. Као једном од најбољих глумаца и врхунских продуцената, желимо да више времена проводите овде него у својој првој домовини. Ону прву нисте могли да бирате, а ову сте изабрали. Молим да са истом страшћу волите Србију увек, као што чините данас", нагласио је Вучић. 

Вучић је рекао да су он и грађани Србије срећни и поносни до неба што је Фајнс постао грађанин Србије, те најавио да ће му узвратити пажњом, љубављу: „Добродошли у Србију, сада ћете Ви увек бити домаћин у Србији, а никада више гост“.

Фајнс је на српском, захваљујући се на пасошу, рекао: „Хвала Вам господине председниче. Никада нисам мислио да ћу постати Србин. Сада изгледа јесам“.

„Мој живот обогаћен је вашом храном, вином, добротом и пријатељством. Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашу отаџбину. Почаствован сам“, нагласио је Фајнс. 

У Београду Рејф Фајнс снима филм о највећем балетском играчу свих времена Рудолфу Нурејеву, а у Србији је 2010. године снимио и филм Кориолан.

„Јер су везе и пријатељства које имам овде постала јака. И није реч само о раду, већ о људској повезаности. Не мислим да можете да направите добар филм ако немате пријатељства и односе који се не завршавају после 12 сати посла. Овде сам пронасао то“, рекао је Фајнс за РТС. 

Британски глумац 23. јуна је био гост на свечаности коју је организовао Александар Вучић поводом ступања на дужност председника Србије.

Фајнс је добио држављанство Србије 7. септембра када је решење о пријему у држављанство потписала премијерка Србије Ана Брнабић. 

Истовремено, такође британски глумац Колин Фирт потврдио је да је узео италијанско држављанство и објашњава да је то смислен потез услед политичке неизвесности у свету.

Фирт, чија је жена Италијанка, каже да ће „увек бити екстремни Британац, али да страствено воли Италију“.

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво