Најцитиранији српски математичар пише радове у подруму

Професор у пензији Стојан Раденовић годишње објави 30 до 40 радова из математике и један је од најутицајнијих и најцитиранијих истраживача у свету. Само током ове године цитиран је 464 пута, а његове радове највише користе истраживачи из Америке, Ирана, Турске и Кине.

Последње две године Раденовић је на листи 100 најутицајнијих научних умова у области математике, а прошле године придружио му се и професор Зоран Каделбург.

Листу сваке године објављује компанија „Томсон Ројтерс“, која је задужена за формирање СЦИ листе која рангира најбоље научне часописе из целог света.

Резултати Раденовића и Каделбурга допринели су да Универзитет у Београду има одличан пласман на Шангајској листи и што је и ове године задржао позицију од 201. до 300. места.

Раденовић за Танјуг скромно каже да му је ипак највећи успех када види да има утицај на млађе истраживаче и да се љубав према математици и истраживачком раду шири у Србији.

То потврђује и рангирање по областима на Шангајској листи. У области математике на тој престижној светској листи, осим Универзитета у Београду, нашли су се и универзитети у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу.

Како би се осамио и могао у миру и тишини да ради, Раденовић је преуредио подрумске просторије зграде у којој живи.

Не жали се на услове, чак каже да су математичари, али и научници уопште, људи посебног кова и да је њихов рад базиран на ентузијазму, а не на материјалном.

„Није чудо што математика иде испред осталих научних области, јер за математику није потребан никакав трошак, само папир, оловка и интернет. Физичари, хемичари, биолози, природне науке – они треба да мере, скупе су им материје“, наглашава Раденовић.

За математику каже да је као уметност – вајарство, музика – да захтева посвећеност и љубав и да у науци нема новца.

„Шта значи бавити се математиком, да се приближавам правди и истини, а никако не могу да је додирнем. Заправо да будем у близини правде и истине. Када то осећате ништа вам више није важно, довољно вам је да задовољите основне потребе: платите станарину, да вас не туже. То је драж бављења математиком“, наглашава он.

Да би био добар научник, како каже, мораш да будеш и добар човак, а за лоше људе тврди да не могу да остваре никакве резултате у науци. Додаје да таквих данас има у академској заједници.

„Доброта је срж за рад у математици, а завидност и мржња вас удаљавају од резултата. Зато лоши људи не могу да направе добар резултат“, закључио је Раденовић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво