Алис Купер пронашао 50 година стару Ворхолову слику у складишту

Хард-рок певач Алис Купер још не може да поверује да је у складишту међу музичком опремом пронашао више од 50 година стару слику Ендија Ворхола.

Купер је потпуно заборавио на слику, названу Мала електрична столица, која му је дата на поклон седамдесетих година прошлог века.

„Било је то време рокенрола и нико од нас није много размишљао о било чему“, рекао је Шеп Гордон, Куперов дугогодишњи менаџер.

Слична верзија Ворхолове слике продата је 2014. године на аукцији у „Кристизу“ за десет и по милиона долара.

Пронађена слика је део Ворхолове серије Смрт и несрећа и откривена је у туби смештеној у ковчег са неким музичким реквизитима, јавио је Гардијан.

Седамдесетих година Купер је у ноћном клубу „Студио 54“ први пут упознао Ворхола и њих двојица су постали пријатељи. Амерички певач, чије је право име Винсент Фурније, преселио се у Њујорк пре тога са својом девојком Синди Ланг.

Она је затражила од Гордона да купи слику за око 2.500 долара, јер је планирала да је поклони Куперу за рођендан.

„Алис се сећа да је разговарао са Ворхолом о слици. Скоро је сигуран да се разговор заиста одиграо, али не би могао да се закуне“, рекао је Гордон за Гардијан.

Пошто се делимично сетио разговора са Ворхолом, Купер је посумњао да можда има нешто веома вредно. Ипак, његова мајка је та која се сетила да слику потраже у складишту.

Гордон је објаснио да у време када је купљена слика није сматрана претерано вредном. „Енди Ворхол тада још није био 'Енди Ворхол'“, сликовито је објаснио Гордон.

Слику је аутентичном прогласио стручњак Ричард Полски.

„Требало је да видите Алисово лице када је стигла Полскијева процена. Вилица му је пала на под, а потом ме је погледао и питао: 'Озбиљно? Ја поседујем то?'“, присетио се Гордон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи