Вилијам и Кејт обишли бивши конц-логор „Штутхоф“

Британски принц Вилијам и његова супруга Кејт обишли су простор некадашњег нацистичког концентрационог логора, Музеј „Штутхоф“ у Пољској, а потом су посетили град Гдањск на обали Балтика.

Вилијам и Кејт обишли бивши конц-логор „Штутхоф“ Вилијам и Кејт обишли бивши конц-логор „Штутхоф“

Британски краљевски пар обилази Пољску и Немачку у циљу истицања намере Велике Британије да очува пријатељске односе с Европском унијом по изласку из тог блока.

Вилијам и Кејт кроз Музеј „Штутхоф“ водило је двоје заточеника тог логора, 87-годишњи Манфред Голдберг и Зиги Шипер, обоје из Лондона.

Њима су показани обућа, одећа и друге личне ствари, одузете од затвореника по њиховом доласку у логор, као и гасна комора у којој су убијани они који нису могли да раде јер су били превише болесни.

Краљевски пар одао је почаст жртвама стављањем камења памћења на јеврејски споменик.

Немачки нацисти основали су логор „Штутхоф“ одмах по инвазији на Пољску у септембру 1939. године. Од 110.000 заточеника различитих националности, око 65.000 умрло је у гасним коморама или од болести, глади и тешког рада. Око 28.000 жртава били су Јевреји.

Вилијам и Кејт потом су обишли оближњи град Гдањск на Балтичком мору, у којем су посетили реплику Шекспировог позоришта, чији покровитељ је Вилијамов отац, британски принц Чарлс.

На крају посете Гдањску они су обишли Европски центар за солидарност, где су се састали с бившим пољским председником и некадашњим лидером покрета Солидарност Лехом Валенсом.

Вилијам и Кејт су из Гдањска одлетели за Варшаву, а сутра путују за Берлин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи