Ексхумација Салвадора Далија ради провере очинства

Суд у Мадриду наложио је ексхумацију остатака тела сликара Салвадора Далија, 28 година после његове смрти, како би се утврдило да ли је биолошки отац једне Каталонке.

„Првостепени суд наложило је ексхумацију посмртних остатака сликара Салвадора Далија, како би се узели узорци ДНК за утврђивање биолошког очинства једне жене из Хероне у Каталонији“, навео је суд.

Суд који је навео да је неопходан узорак ДНК јер више не постоји други органски остаци за упоређивања ДНК, додао је да се на одлуку може уложити жалба.

После богатог, бурног и екстравагантног живота, Дали (1904-1989) је своје последње године провео у Херони.

Дали је био по многим критичарима „мајстор надреализма“ и један од најзначајнијих уметника 20. века. Бавио се сликањем, писањем, вајањем, сценографијом и глумом.

Уметник је читавог свог живота веровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија су дела безвредна.

Мада су га шпански ликовни критичари увек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цена његових дела непрестано су расли. Данас, светски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи