Преминула италијанска креаторка Лаура Бјађоти

Италијанска модна креаторка Лаура Бјађоти преминула је у 74. години после срчаног удара, саопштила је данас њена ћерка.

Бјађотијева је доживела срчани удар у среду увече на свом имању код Рима. Лекари су успели да је реанимирају, али је дошло до тешког оштећења мозга, преноси АП.

Рођена 4. августа 1943. године и више пута је награђивана за свој рад у области моде.

Како јавља Танјуг, Бјађотијева је једна од привих италијанских креаторки која је освојила светско тржиште. Позната је по меканој луксузној женској трикотажи опуштеног изгледа због чега је добила надимак Краљица кашмира.

Производила је и наочаре за сунце и парфеме, од којих је најпознатији „Рим“.

Почела је каријеру 1965. када се придружила мајци Делији која је тада отворила радионицу за шивење у Риму пошто је креирала униформе за запослене у „Алиталији“, преноси агенција Бета.

Млада Лаура почела је као дистрибутер великих имена римске високе моде пре него што је лансирала своју прву колекцију „Лаура Бјађоти“ 1972. у Фиренци. С групом других креатора, као што су Отавио Мисони и Ђанфранко Фере, одлучила је да пребаци центар италијанске моде из Фиренце у Милано.

У интервјуу у лето 2015. поводом њених 50 година каријере, она је оценила да мода може да одигра улогу да промени друштва.

Од 1980. живела је и радила у дворцу из 11. века у околини Рима који је рестаурирала заједно са супругом. Она је била позната у Италији и по свом доприносу уметности, била је спонзор за рестаурацију бројних италијанских историјских здања.

Група „Бјађоти“ сваке године представи више од 70 колекција одеће и модних додатака. Група се хвали да употреби 50.000 килограма кашмира годишње. Ћерка Лавинија је потпредседница њихове модне групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво