Преминуо Роџер Мур

Енглески глумац и филантроп сер Роџер Мур преминуо је у 90. години. Прославио се улогама Сајмона Темплара у популарној ТВ серији „Светац“ 1960-их, и касније као тајни агент Џејмс Бонд у седам филмова истоимене филмске франшизе. Био је оличење углађеног енглеског господина, који може да трчи без капи зноја у савршеним троделним оделима, наводи „Ројтерс“.

Породица прослављеног глумца Роџера Мура je вест о смрти објавила на Твитеру, саопштио је Ројтерс.

У саопштењу стоји да је преминуо у Швајцарској након „кратке, али храбре битке с раком“.

„Љубав којом је био окружен последњих дана свог живота била је толико велика да се не може изразити речима. Знали смо да ће наша љубав и дивљење бити увећани неколико пута широм света од стране људи који су га познавали по филмовима и серијама које је снимио, као и раду за Уницеф“, наводи се у поруци коју су потписала његова деца, ћерка Дебора и синови Џефри и Кристијан.

Сер Роџер ће бити сахрањен на приватној церемонији у Монаку, према његовој жељи, навела је породица.

Рођен је 14. октобра 1927. године у јужном Лондону. Отац му је био полицајац, а мајка домаћица.

После професије манекена почетком педесетих, потписао је седмогодишњи уговор са студиом „МГМ“, након чега је уследила каријера дуга седам деценија.

Његови први филмови махом нису били запажени, од Interrupted Melody дo The King's Thief, и тек му је прелазак на мале екране донео прву славу – чувена серија Светац, у којој је био Сајмон Темплар.

Ипак, највише ће остати упамћен као трећи глумац по реду који је играо Џејмса Бонда у филмовима снимљеним по романима Јана Флеминга, и то након Шона Конерија и Џорџа Лезенбија.

Улогу прослављеног тајног агента британске обавештајне службе МИ-6 тумачио је чак седам пута, у филмовима: Живи и пусти друге да умру (1973), Човек са златним пиштољем (1974), Шпијун који ме је волео (1977), Операција Свемир (1979), Само за твоје очи (1981), Октопуси (1983) и Поглед на убиство (1985).

Иако су медији наводили да је и пре снимања првог Бонд-филма Доктор Но био у ужем избору за агента 007, у својој аутобиографији "My World Is My Bond", објављеној 2008. године, Мур је објаснио да никада није стекао такав утисак.

Према његовим речима, та улога му је била понуђена тек када је Конери 1966. изјавио да дефинитивно одустаје од лика.

У истој аутобиографији Мур је открио и да је за потребе улоге морао да се ошиша, али и да смрша, док је, с друге стране, познатом тајном агенту дао посебну чар, јер је убацио сопствени хумор у сценарио.

Мур се, с обзиром на то да је тумачио Џејмса Бонда 12 година, најдуже задржао у том лику. Америчка филмска академија га је 2004. прогласила најбољим Бондом.

Плејбој на екрану био је сличан и у приватном животу. Женио се четири пута, а са трећом женом, Италијанком Луизом Матиоли, имао је троје деце.  

Титулу витеза Реда Британске империје добио је 2003. године.

Био је велики пријатељ са глумицом Одри Хепберн, која га је инспирисала да постане амбасадор добре воље Уницефа 1991. године, што је он сматрао својом највећом улогом.

„То што сам добио титулу витеза за свој хуманитарни рад више ми је значило него да су ми га дали за глуму. Вероватно би се многи питали шта то један глумац зна о светским проблемима? Али радом за Уницеф постао сам стручњак за разна питања – од малог раста до предности дојења. Осећам се врло привилеговано“, причао је Мур.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи