Трамп у Ријаду – кафa са саудијским краљем Салмaном

Председник САД Доналд Трамп је данас на почетку посете Ријаду, престоници Саудијске Арабије, био гост краља Салмана на традиционалној церемонији испијања кафе.

Трамп у Ријаду – кафa са саудијским краљем Салмaном Трамп у Ријаду – кафa са саудијским краљем Салмaном

Трампу ће касније данас бити приређен дочек на саудијском двору и ручак, а следе билатерални састанци са краљем и потписивање низа споразума, као и састанак са замеником престолонаследнка.

Увече ће амерички лидер присустовати краљевском банкету у палати Мураба, а после посетити национални музеј.

Трамп је у пратњи супруге Меланије допутавао јутрос у Ријад, где га је дочекао 81-годишњи краљ који је до степеница авиона довезен у аутомобилу за голф.

Председник САД рекао је да му је велико задовољство што је дошао у краљевину док је неколико авиона летело изнад терминала остављујући црвени, бели и плави траг.

На билбордима уз пут од аеродрома до луксузног хотела украшеном црвеним, белим и плавим светиљикама, биле су фотографије краља и Трампа.

Прва дама САД Меланија Трамп допутовала је у црним панталонама са златаним појасом, али није покрила главу у складу са прописима за стране званичнике који долазе у Саудијску Арабију.

Ријад је прва станица вишедневног Трамповог путовања које ће обухватити Израел, Витлејем на Западној обали, Ватикан, Брисел и Сицилију.

Трамп је једини амерички председник који је за први пут у иностранство одобрао Саудијску Арабију или земљу у којој је становништво већином муслиманско.

Званичници Беле куће надају су да ће ово путовање бити могућност за опоравак од једне од најтежих фаза откако је изабран за председника.

На путу до Ријада у авиону „Ер форс један“ Трамп је одржао састанак разматрајући говор о исламу који ће сутра одржати.

Упркос проблемима код куће Трамп очекује топао дочек у Саудијској Арабији. Показало се на самом почетку да ће тако и бити имајући у виду да његовог претходника Барака Обаму када је последњи пут био у Ријаду краљ није дочекао, што је био одраз незадовољства краљевске породице његовом политиком према Ирану и Сирији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара