Писци биографије Хелмута Кола кажњени са милион евра

Немачки суд је данас пресудио да аутори неауторизоване биографије бившег канцелара Хелмута Кола морају да му плате милион евра.

Судије у Келну су процениле да је књига нанела штету некадашњем немачком лидеру, забраниле 116 пасуса и пресудиле да издавачка кућа и двојица аутора књиге плате Колу милион евра на име штете и камате.

У књизи „Наслеђе, записник Хелмута Кола“ новинари Хериберт Шван и Тилман Јенс издвојили су оштре изјаве бившег канцелара и открили крхког и огорченог човека.

Књига је издата у јесен 2014, када је покренула дебату о истини о Колу.

Написана је према 600 сати интервјуа између марта 2001. и октобра 2002. које је Кол дао Швану, ког је изабрао да са њим пише мемоаре. Пројекат је напуштен 2009.

У књизи се цитирају Колове омаловажавајуће опаске о садашњој канцеларки Ангели Меркел, коју је приметио на почетку њене каријере и постао јој ментор.

Кол је захтевао пет милиона евра одштете. Могућа је жалба на пресуду.

Хериберт Шван је 2011. објавио књигу о Ханелори, супрузи Хелмута Кола, која се убила 2001. године, коју је описао као усамљену и несрећну жену која је кварила слику о лидеру конзервативаца.

Хелмут Кол (87) се не појављује у јавности откако је 2008. пао низ степенице и том приликом доживео и мождани удар.

Бивши канцелар и творац поновног уједињења Немачке најдуже је био на дужности канцелара, са четири узастопна мандата, у послератној Немачкој.

Као историјска фигура конзервативне Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), сматра се особом којој садашња канцеларка Ангела Меркел дугује свој политички успон 1990-их година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи