Џони Ротен: Свет нема енергије и зато су врата била отворена за Трампа

Члан чувеног британског панк бенда „Секс пистолс“ Џони Ротен, познат по томе што нема длаке на језику, оценио је да је, иако се цео свет изненадио Брегзитом или избором Доналда Трампа, то био „предвидљив ударац у задњицу“.

Џон Лајдон, познатији као отац панка Џони Ротен, сматра да садашња конфузија показује колико су младе генерације постале претерано попустљиве.

„Мислим да је с времена на време свету потребно да буде уздрман из летаргије“, рекао је Ротен у интервјуу за Франс прес, и додао да је избор Доналда Трампа „ударац у задњицу који је људима био потребан“.

Али стари панкер не подржава све то. Критиковао је иступање Велике Британије из Европске уније, а раније и Трампа због ставова против абортуса, што је тема коју је Ротен већ поменуо у групи пре 40 година, у песми Bodies на чувеном албуму Never Мind The Bollocks Here's The Sex Pistols из 1977. године.

„Престало је време да се води политика без икаквих промена. Већ две или чак три генерације живе у апатији, са апсурдним брадама и идиотским капама. Сви личе једни на друге, сви су исти“, рекао је Ротен и додао да „нема енергије и зато су врата била отворена за Трампа“.

Састав „Секс пистолс“ је седамдесетих година шокирао углађену Енглеску провокативним речима и веома агресивном музиком. Иако је Ротен на концертима викао да је анархиста у чувеној песми Anarchy In The UK, музичар каже да није заиста желео анархизам.

„Анархија је за мене игра ума средње класе, привилегованих и размажених који могу да прихвате апсурдну филозофију. Неко мора да гради путеве, а то сигурно неће анархисти“, рекао је Ротен.

Музичар ће 31. марта издати књигу у којој се налазе стихових свих 127 песама „Секс пистолса“ и његовог другог бенда „Паблик имиџ лимитид“ (Public Image Ltd.).

Ротен је рекао да је на идеју дошао 2013. године, пред први наступ у Кини. „Кинеска влада је инсистирала да прочита текстове свих наших песама. Очекивали смо негативан одговор, али било је позитивно, и то ме заиста изненадило“, рекао је Ротен. Изјавио је да неће учествовати у обележавању 40 година од рађања панка.

„Постојали су 'Пистолси', а после тога гомила смећа. Зашто бих ишао?“, рекао је Ротен, који је познат по цинизму.

Ротен, рођен 1956. године, постао је контровезна личност због ставова против музичког естаблишмента, религије и хришћанства, класног система и британске монархије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи