Читај ми!

Белучијева у Градској скупштини: У Србији сам упознала сјајне људе!

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица и глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић одржали су конференцију за новинаре у Скупштини града Београда. Том приликом, италијанска филмска дива је истакла да је у Србији упознала сјајне људе и пожелела Фесту дуг живот.

Моника Белучи је главна протагонисткиња филма На млечном путу, редитеља Емира Кустурице. Тај филм ће вечерас отворити међународни филмски фестивал.

„Веома сам срећна што сам у вашој земљи. Ту сам провела много времена, снимали смо многе филмове. Снимали смо дуго – три године, и упознала сам сјајне људе“, истакла је глумица на конференцији.

„Срећна сам што управо наш филм отвара овај фестивал који постоји толико година, како сам чула, и који има изузетан значај. Велико ми је задовољство и част што овај велики филм у којем учествујем отвара вечерашњи фестивал. Желим Фесту дуг живот и још више успеха“, навела је Белучијева.

Она сматра да је улога у Кустуричином филму за њу била прави поклон и да редитеља веома цени као комплетног уметника.

„Емиров позив је стигао у једном јако специфичном тренутку у мом животу и драго ми је што је одлучио да направи љубавну причу између људи који су прошли свашта у животу и којима није ни до чега а онда им се деси нешто чаробно. Изузетно ценим што је Емир овим филмом показао колико цени глумице и жене. Он је мени наменио фантастичну улогу жене која је изузетно сензуална и храбра. Реч је о дубоком лику, који по мени најављује један другачији приступ женским ликовима и глумицама и који улива наду њихове дуговечности на филму“, објаснила је филмска дива.  

„Снимање је дуго трајало и било је захтевно, али са Емиром никад није досадно.“

Филм На Млечном путу описала је као „причу о људима којима се свашта догодило у животу, није им ни до чега, а онда им се деси нешто чаробно“.

Редитељ Емир Кустурица објаснио је шта је мислио када је рекао да је у овом филму ишао до краја, као редитељ, глумац и продуцент.

„Ја сам и овај филм радио као и први, са пуним уверењем да знам све и да не знам ништа. Филмове које сам ја радио, понекад ме је стид, јер то дуго траје и пуно кошта, али на крају мислим да када будемо мирисали оне висибабе одоздо да ће бити као што Андрић каже да се мртвом вуку у зубе гледа, дакле и овај филм ће тражити као и други дистанцу за праву валоризацију. Искуство с једне стране, радозналост, и одушевљење идејом да је оно што је добро на платну бити осам пута боље али и страх да оно што не ваља да ће бити осам пута веће. У тим страховима и сумњама филм се претвара у живот.

Кустурица није штедео речи хвале за познату глумицу.

„Пријатељство са њом вам оплемени живот, не само визуелним ефектима него и личношћу“, сматра Кустурица и додаје да је Моника показала велику спремност да се посвети филмској улози, па је „скакала по блату, падала...“.

Кустурица је оценио да се на филмском платну са Белучијевом догодила „размена племенитих честица“.

Редитељ се осврнуо и на историју Феста, оценивши да је и деведесетих година 20. века тај фестивал био „излаз из невоља“, јер су га посећивала филмска имена попут Џонија Депа и Харвија Кајтела.

„Фест је постојао у време када се говорило 'добар човек, добар комуниста'. Сада су друга времена, сада се говори 'супер је', 'екстра је', али је Фест ипак остао да живи“, открива Кустурица.

На конференцији за новинаре говорио је и градоначелник Београда Синиша Мали, као покровитељ фестивала. Истакао је да је Град имао жељу да том фестивалу врати стари сјај.

„Желим да фестивал има што већи број посетилаца и да Београд буде културна престоница овог дела Европе“, казао је Мали.

Из екипе филма На млечном путу, новинарима се обратила и глумица Слобода Мићаловић, која је истакла да јој је велика част што је део те филмске екипе и део фестивала.

„Београд ових дана живи за Фест“, оценила је Мићаловићева.

Фест ће трајати до 5. марта, а пред публиком је 95 премијерних филмских остварења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара