Дилан не долази по Нобелову награду

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Боб Дилан неће доћи на церемонију доделе награда у Стокхолму, саопштила је Шведска академија.

Академија је навела да је Дилан рекао да „жели да може да лично прими награду, али да је то, због других обавеза, немогуће“.

Амерички кантаутор рекао је крајем октобра да прихвата Нобелову награду за књижевност чиме је прекинуо двонедељно ћутање од када му је додељено то највише светско признање за његов укупан рад.

Истакао је да је остао без речи када је чуо да је постао први музичар коме је додељена ова награда и да „веома цени ту част“.

Рок музичару и песнику дата је Нобелова награда за књижевност 13. октобра уз образложење Нобеловог комитета да је награђен за „стварање нових поетских израза у оквиру велике америчке песничке традиције“.

Одлука да Дилан добије Нобелову награду за књижевност наишла је на похвале, али и критике из света књижевности.

Неки писци наводе да је награда заслужена, као и да су песме и поезија блиско повезани. Други, ипак, сматрају да је признање незаслужено отишло у Диланове руке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи