Дилан не долази по Нобелову награду

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Боб Дилан неће доћи на церемонију доделе награда у Стокхолму, саопштила је Шведска академија.

Академија је навела да је Дилан рекао да „жели да може да лично прими награду, али да је то, због других обавеза, немогуће“.

Амерички кантаутор рекао је крајем октобра да прихвата Нобелову награду за књижевност чиме је прекинуо двонедељно ћутање од када му је додељено то највише светско признање за његов укупан рад.

Истакао је да је остао без речи када је чуо да је постао први музичар коме је додељена ова награда и да „веома цени ту част“.

Рок музичару и песнику дата је Нобелова награда за књижевност 13. октобра уз образложење Нобеловог комитета да је награђен за „стварање нових поетских израза у оквиру велике америчке песничке традиције“.

Одлука да Дилан добије Нобелову награду за књижевност наишла је на похвале, али и критике из света књижевности.

Неки писци наводе да је награда заслужена, као и да су песме и поезија блиско повезани. Други, ипак, сматрају да је признање незаслужено отишло у Диланове руке.

Остали аутори: Тина Биланков
број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. нов 2016, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

evo danas 17.11 .2016 u Svedckoj osvanule novine sa natpisom Noob Dilan j,tolko im je neshvatljivo da covek odbije nagradu,ne nagradu kao nagradu nego novac koji dobija uz nju,oni misle da je novac naj vaznija stvar na svetu i on je u Svedckoj na prvom mestu..prvo mesto je novac pa deseto covek i sve ostalo i im nije jasno zasto on nece da dodje po nagradu,pljuju ga strasno a ovamu mu se divili njegovim poezijama i cudima...koliko su licimerni da je to strasno...

(четвртак, 17. нов 2016, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

@mirjana

@mirjana tacno tako...nista on nije posebno..mada Nobel se Barakom tek proslavio..ono ovom da nisu dali rekli bi antiesmitizam..ovako sad on nece

(четвртак, 17. нов 2016, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

Diplomatski

Zapravo neće da dođe po Nobelovu nagradu, ali lepše zvuči da ne može. Ali će pare da dobije.

(среда, 16. нов 2016, 19:56) - mirjana [нерегистровани]

zna covek

da mu tamo nije mesto.U kuci slavnih za muziku da ,ali u kuci nbelovaca ipak je malo preterano,bez obzira na njegove stihove ipak nije ni Hemingvej,ni Kami,ni Andric itd.Nobelov Komitet ponekad u zelji da bude originalan napravi gaf.