Боб Дилан: Нико није био ни близу Коену

Многобројни обожаваоци и колеге музичара и песника Леонарда Коена окупљају се испред куће у Монтраелу у којој је славни кантаутор рођен, пале свеће, остављају цвеће и певају његове хитове. За Коеном се жали и широм Израела који је канадско-јеврејског песника сматрао својим. Колико је мени познато нико му се није приближио у модерној музици, рекао је Боб Дилан о свом колеги.

Две најважније израелске радио-станице посветиле су сате свог програма Коеновим песмама, док су на друштвеним мрежама постављене фотографије уметника, линкови за његове песме и цитати из његових дела на енглеском и хебрејском.

Премијер Бенјамин Нетанијаху и председник Рувен Ривлин међу првим политичарима су се огласили поводом Коенове смрти.

„Хвала ти на свему што си нам оставио“, написао је Ривлин на Фејсбуку, док је Нетанијаху на свом профилу истакао да је признати музичар био „велики стваралац, талантовани уметник, Јеврејин који је волео народ Израела и израелску државу“.

„Никад нећу да заборавим када је дошао у Израел током Јомкипурског рата да пева војницима из дубоког осећаја заједништва“, додао је премијер.

Коен заузима посебно место и у срцима становника малог грчког острва Хидра.

„Ово је било његово уточиште. Волео је да свира гитару овде“, изјавио је АФП-у Ставрос Доускос, власник локалне таверне.

Коен је шездесетих година прошлог века купио камену кућу на Хидри и ту је написао Flowers for Hitler, једну од својих најконтраверзнијих збирки поезије, свој први роман The Favorite Game и Beautiful Losers, књигу о религији и сексуланости, пронашао инспирацију за песму Bird on a Wire и ту срео своју музу и љубав Мариане Ихлен, којој је посветио чувену баладу So Long Marianne.

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, музичар Боб Дилан је за Њујоркер рекао да је Коеново дело „дубоко истинито и изненађујуће мелодично“.

„Када људи говоре о Леонарду, пропуштају да помену његове мелодије, које су за мене, уз његове стихове, највећа генијалност. Колико је мени познато нико се није томе приближио у модерној музици“, истакао је Дилан.

Канадски премијер Џастин Трудо огласио се на Твитеру поводом Коенове смрти: „Ничија музика није звучала као Коенова. Недостајаћеш и Канади и свету“.

У Монтреалу су градске власти наложиле да се застава спусти на пола копља.

Београђани ће дуго памтити Коенов трочасовни концерт 2009. године у Арени када се после више од два сата наступа, славни уметник враћао четири пута на бис.

Од прве Dance Me To The End Of Love, преко Bird on Wire, Aint no cure for Love, до So Long Marianne, коју је извео на бис, публика у Арени је стојећи, узвицима и тапшањем, одавала признање једном од највећих рок музичара и текстописаца данашњице.

У сећањима свих присутних сигурно ће остати сцена када је Коен, на коленима и са главом спуштеном до пода бине, захвалио београдској публици и рекао да је привилегија свирати пред таквом публиком која одржава његове песме живим и у знак захвалности име српске престонице поменуо приликом извођења свог хита Hallelujah.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво