Нобеловка Малала постала богаташица

Пакистанка Малала Јусафзаи, активисткиња која се залагала за право на образовање и преживела напад Талибана, постала је богаташица за мање од четири године због велике продаје књиге о њеном животу, као и наступа широм света.

Најмлађа особа која је добила Нобелову награду, сада 18-годишња Малала Јусафзаи постала је позната након што се борила за права девојака и преживела покушај напада на школски аутобус у Пакистану 2012. године.

Јусафзаи се лечила у Великој Британији, где сада живи, а у свету данас постоји велика потраžња за њеним говорима које наплаћује 152.000 долара.

Поређења ради, јужноафрички борац против апартхеида Дезмонд Туту по говору тражи 85.000 долара, преноси амерички Institute for Policy Studies, институт за студије спољне и унутрашње политике, људска права, економију и безбедност.

Њени мемоари Ја сам Малала, објављени 2013. године, продати су у 287.000 примерака у Британији, што јој је донело зараду од 2,2 милиона фунти, а широм света у око 1,8 милиона примерака.

Млада Пакистанка основала је Фонд „Малала“ који подржава пројекте образовања девојака у земљама у развоју, а 2013. године фирму је отворила и њена породица под називом "Salarzai Ltd." како би заштитила права на Малалину животну причу.

„Од објављивање Малалине књиге она је са својом породицом донирала преко милион долара хуманитарним организацијама, већином за пројекте у вези са образовањем широм света, укључујући и Пакистан“, наводи се у саопштењу породице младе нобеловке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво