Путин и Трамп у Вилњусу као некада Брежњев и Хонекер

Улични графит у Вилњусу који приказује пољубац највероватнијег републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина, преплавио је друштвене мреже у Литванији, сведочећи истовремено о забринутости јавности у тој балтичкој земљи због пријатељског односа Трампа према Москви, преноси АФП.

Слика је алузија на познату фотографију из 1979. године, на којој се тадашњи совјетски лидер Леонид Брежњев љуби са својим савезником и председником Источне Немачке Ерихом Хонекером.

„Братски пољубац“ између два комунистичка лидера из периода Хладног рата овековечен је својевремено и на познатом графиту на Берлинском зиду.

„Изгледа да имамо нови Хладни рат, а Америка ће можда имати председника који жели пријатељство са Русијом“, рекао је за АФП Доминикас Цекаускас, који је наручио огромни мурал на зиду свог ресторана.

Између ова два „хероја“ (Путина и Трампа), каже он, постоји много сличности – обојица имају велики его и забавно је гледати како се добро слажу.

И док су односи Вашингтона и Москве затегнути већ годинама, Трамп је у пар наврата бранио Путина називајући га „снажним лидером“, док је руски председник Трампа описао као „апсолутну звезду председничке кампање у САД“, додајући да је „несумњиво талентован“.

Кестутис Гирњус, професор на Институту за међународне односе и политику, каже за АФП да „ови графити у Вилњусу показују страх неких Литванаца да би Доналд Трамп вероватно могао да се додворава Владимиру Путину и да буде равнодушан према безбедносним страховима Литваније“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара