Стинг две деценије штити прашуме

Изложбом фотографија, која представља двадесетогодишњи рад на очувању прашума Фондација „Рејнфорест" обележила јубилеј. Добротворну организацију основали музичар Стинг и његова супруга, глумица Труди Стајлер.

Галерија „Прауд" из лондонског Кемдена, у сарадњи са Стингом и Труди Стајлер, представила је изложбу фотографија под називом „Људи из шуме: 20 година слика Фондације „Рејнфорест".

Изложба је премијеру имала 6. октобра, а дела ће посетиоцима бити доступна до 18. октобра.

Реч је о ретроспективи фотографија, које су снимљене на локацијама где је Фондација реализовала своје пројекте.

Аутори су неки од најчувенијих фотографа данашњице, а изложена дела ће се продавати у ограниченом издању и на њима ће бити Стингов сертификат, који потврђује да је реч о оригиналним делима.

То значи да ће се 140 фотографија наћи у продаји, а сва средства, која се тако прикупе, биће уплаћена на рачун Фондације.

Ова изложба је ретка прилика да се јавност ближе упозна са активностима добротворне организације, која делује у удаљеним деловима света, у пределима са најразноврснијом и најлепшом природом.

Неке од приказаних фотографија су портрети домородаца у њиховим шумским „домовима", затим прикази прелепих, личних и понекад потресних аспеката пројеката, а има и задивљујућих слика природе удаљених екосистема, наводи се на сајту Фондације.

Изложба је уједно и јавна похвала резултата, које је та организација постигла, као и прилика да се још једном истакне значај циљева за које се залаже.

Исти проблеми после двадесет година

„Већ 20 година указујемо на исте проблеме. Морамо спречити смањење пошумљених површина, опоменути властодржце и заштитити људе који живе у прашумама и зависе од њих. Али, чак и најбоље осмишљени пројекти неће помоћи, уколико индустријализоване земље не смање емисију угљен-диоксида, који утиче на промену климе", објаснио је Стинг циљ изложбе.

Коментеришући озбиљност ситуације, Труди Стајлер истакла је да су током две деценије рада остварени бројни пројекти у 18 земаља на три континента.

„Циљ тренутних пројеката Фондације је заштита око милион квадратних километара прашуме, што је површина једнака оној када би се спојила територија Велике Британије, Ирске и Француске. Оно што је трагично је чињеница да ни то није довољно, јер се приближавамо тачки после које нема повратка, а штета коју су људи направили биће непоправљива", нагласила је Стајлерова. 

Фондацију „Рејнфорест" су пре две деценије основали брачни пар Стинг и Труди Стајлер, у сарадњи са белгијским филмаџијом Жан Пјером Дутијеом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи