Српска сарма пред светским џет-сетом

Сарму, гибаницу, ајвар и љуту препеченицу Леонардо Дикаприо, Мадона и Силвестер Сталоне ускоро би могли да пробају у једном од најпосећенијих америчких ресторана. Кувар и власник ресторана "Lucile's Diner" Крис Вилијамс, који храну спрема по преписима прабаке из деветнаестог века, по нове рецепте овога пута је дошао у Србију.

Када Крис Вилијамс опаше кецељу зна се ко код њега долази на вечеру, често у шали кажу Американци. У једном од 25 најбољих америчких ресторана тражи се виљушка више. Вилијамс, у интервјуу за РТС, каже да до сада од српских јела ништа није спремао, али да му је наша храна засигурно променила погледе на кулинарство.

„Бићу у потпуности искрен и рећи да нисам много знао о српској кухињи, а данас сам први пут пробао баклаву. Изненађен сам српском храном и састојцима од којих се прави. Ови мириси и укуси ми отварају нове видике и дају могућност да српску храну применим и испробам и у својој кухињи“, каже Вилијамс.

По повратку у Америку, када засуче рукаве овај колекционар рецепата прво ће у шпорет ставити питу са спанаћем, сиром и јогуртом. Ово су му, каже, препоручили српски ђаци из Средње куварске школе. Рецепте и савете му несебично деле на свим путовањима. Ипак, послушно се придржава само рецепата прабаке, чије се име данас налази у називу његовог ресторана, а која је била најпопуларнија куварица и угоститељка у првим годинама двадесетог века у Америци.

„Лусино име помогло ми је на два начина – први је био тај да проширим посао нарочито на подручје Канаде, а друга ствар је зато што ми је она дала путоказ ка чему треба да се усредсредим и на који начин да припремам храну. Два су њена најпознатија јела која у целој Америци сви припремају као она. Један од њих је чили бисквит. Када год је цела моја породица на окупу, сви ме терају да спремам чили бисквит. У њему нема богзна каквих филова и прелива. И гости када дођу у наш ресторан најчешће траже овај колач који се увек припрема на исти начин. То нам је најпродаванији производ", прича шеф кухиње једног од најпосећенијих ресторана у САД.

Вилијамс се лако одлучио да другује са шерпама и тигањима, да похује, пржи, кува и филује. У потрагу за рецептима упустио се од Америке до Аустралије. Пре отварања свог првог ресторана, шефовао је у најпознатијим кухињама, али признаје да га само једна одушевљава и непрестано инспирише да истражује.

„Моје најбоље кулинарско искуство је било дефинитивно у Португалији. То је била нека врста хране са којом се дефинитивно никада нисам срео и која је утицала на усавршавање моје кулинарске вештине. Са сигурношћу могу да кажем да је њихова кухиња перфектна. Свежи плодови, сирова риба, здраво воће", набраја шеф Вилијамс.

Слатки филови, укусни сосови и пенушави шампањци неретко сталне Вилисове госте натерају да од њега уместо менија затраже дијету. Међу онима који не могу да одоле његовој кухињи су често размажене звезде, које, каже, врло брзо доведе у ред.

„Када познати долазе код мене, они имају неке специфичне разлоге а један од њих може бити зато што им се допада начин на који ја кувам или зато што нешто могу да учиним за њих пошто су многи често на ригорозним и специфичним дијетама. И онда ми дају одређену слободу да комбинујем, испробавам, играм се“, прича познати амерички кувар.

Лични печат, укусна храна и добра услуга, ово су три рецепта за успех угоститеља, прича Вилијамс, који и упркос томе не уме да објасни која од ова три он наjвише испуњава. Само каже да остварује сан који је почео пре двадесет година када је, како додаје, одлучио да проговори универзалним језиком кухиње. А тај језик обогатио је новим појмовима сарме и ајвара, гостујући у Србији.

број коментара 21 пошаљи коментар
(недеља, 14. јун 2015, 19:08)
-10% јеловник! [нерегистровани]

Оригинална наша јела:

Сарма без купуса,бурек без меса или без сира,зависи шта више волите!

(субота, 13. јун 2015, 16:36)
Paradoks; [нерегистровани]

Samo nepismeni imaju para...

za PC!

(субота, 13. јун 2015, 01:22)
Srba, Velika Britanija [нерегистровани]

SRBska jela u Turskoj

To Srbska jela koja su zajedno sa mnogim Srbizmima usla u turski i druge jezike. Ja govorim Srbskim jezikom, a vecina naobrazovanih govore verovatno srpsko-hrvatskim, crnogorsko-vojvodjanskim, ili tako nekim jezikom, kako god ga nazovu 'Lorkovic-Vokic' srPske lingvistike.

(петак, 12. јун 2015, 21:20)
anonymous [нерегистровани]

ˇ@___"SrBski ili SrPski?"

Ajde ne zateži, nije to tema, tema je kuvanje a ti si dobro razumeo i jedno i drugo......p je pravilno i palatalizacija, kraj.. . i ajmo na sarmu.

(петак, 12. јун 2015, 21:15)
anonymous [нерегистровани]

ostalo je samo

Od dobrih jela koja su kuvali naši preci ovi savremenici samo još nisu pokvarili praseće pečenje i sarmu. U pljeskavice i čevapčiće stavljaju soju, kajmak prave uz pomoć mleka obogaćenog margarinom i td....prevare su na mnogo mesta. Svejedno na slavi i daći se dobro jede.

(петак, 12. јун 2015, 20:04)
Nista balkansko! [нерегистровани]

Nemamo autohtona jela,

sve je poreklom iz Irana!

(петак, 12. јун 2015, 15:58)
anonymous [нерегистровани]

Ne bih bas nazvao srpske, ali

Nase (sa exYU prostora, narocito Bosna i Srbija) sarme, balkava,burek(i ostale pite) i slicno su 5x bolji od turskih/grckih ili ciji su vec, tako da je nase ipak nase.

(петак, 12. јун 2015, 15:14)
anonymous [нерегистровани]

Kapa dole pred dobrim kuvarom.

Zar je uopste vazno,kako se zove i odakle potice,zar je vazno,ko je kuva i kako joj je ime dao.Hrana je nesto plemenito,lepo i nuzna potreba,zato se ne prepucavajte nego uzivajte u njoj,jer ona (kao i dobra muzika) nema granice.

(петак, 12. јун 2015, 14:55)
anonymous [нерегистровани]

Imena jela

Turska sarma se pravi od svezeg kupusa. Kiseli kupus se pravi u severnijim zemljama, pocevsi od nas pa na sever. Tako da se sarma moze nazvati srpskom, jer je razlicita varijanta sarme. A sto se baklave tice, ona se pravi svuda na Bliskom Istoku, a Turci su je doneli u nase krajeve i zato je mi zovemo Turska baklava.

(петак, 12. јун 2015, 14:08)
anonymous [нерегистровани]

Opismeni se!

Ti, Srbine iz Rusije, znaj da se ne kaže "srbski" i "arabski" već srPski i araPski! Ne znam da li si učio iz srpske gramatike glasovnu promenu koja se zove jednačenje suglasnika po zvučnosti?!