Читај ми!

Преминуо Кемал Монтено

Познати сарајевски певач и музичар Кемал Монтено преминуо је у Загребу од јаке упале плућа и компликација које су уследиле након трансплантације бубрега.

Популарни сарајевски кантаутор Кемал Монтено преминуо је у 67. години у 11 часова у Загребу од компликација које су уследиле након трансплантације бубрега у новембру прошле године, јављају медији широм региона.

Након операције пре две недеље, чувени уметник је опет завршио у болници због високе температуре и ослабљеног имунитета. Монтено је недавно оболео и од упале плућа, која се на крају показала кобном.

Монтено је рођен пре 66 година у Сарајеву, отац му је био Италијан, а мајка из Босне. Богату каријеру почео је да гради шездесетих година прошлог века на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“, на којем наступа с песмом Лидија.

Управо захваљујући том фестивалу, Кемо, како су га од миља звали пријатељи, осваја симпатије публике широм региje и редовно осваја многобројне награде и признања за свој рад.

Крајем седамдесетих публику осваја песмама Земљо моја и Сарајево, љубави моја, а током каријере објавио је укупно 15 албума. Певач је истицао како му је као вечна инспирација често служила дугогодишња партнерка, супруга Бранка, с којом је добио ћерку Адријану и сина Ђанија.

Одликовао га је лирски, романтичарски израз у којем су, наводе стручњаци, на јединствен начин обједињени мотиви босанске севдалинке са медитеранским шармом италијанске канцоне.

Колеге затечене вешћу о смрти

Сарађивао је са бројним познатим именима југословенске сцене попут Арсена Дедића, Здравка Чолића, Оливера Драгојевића, Терезе Кесовије, Габи Новак, Неде Украден.

Колеге и пријатељи Кемала Монтена затечени су вешћу о смрти цењеног музичара.

Здравко Чолић је на Фејсбуку написао: „Почивај у миру, драги Кемице!“ Колегинице Нина Бадрић и Северина такође су се на друштвеним мрежама опростиле од Кемала.

„Потпуно сам затечен том вешћу. Иако је био болестан, увек се некако враћао и мислили смо да ће такав човек преболети све те проблеме које је имао. Кемо је био један од хероја моје младости, велики кантаутор... Цела музичка сцена и поп култура је изгубила једног великог Кему“, рекао је Дино Мерлин за Klix.ba.

Последње гостовање Кемала Монтена у емисији Балканском улицом можете погледати овде.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво