Обама, Кање Вест и новинарска етика

Испад Кањеа Веста на додели МТВ награда испровоцирао је чак и Барака Обаму. У незваничном разговору са новинарима назвао га је „магарцем“, што се врло брзо проширило интернетом. У јавности се сад покренула дебата: има ли председник право на такве коментаре и да ли су новинари обавезни да поштују молбу да незваничне коментаре не објављују.

Коментар америчког председника Барака Обаме на рачун репера Кањеа Веста изазвао је јавну дебату о стандардима у новинарству, у време сајтова као што је "твитер".

Телевизија Еј-Би-Си њуз (ABC) саопштила је да су њени запослени погрешили када су "твитовали" да је Обама за Веста рекао да је "магарац".

Вест је направио испад када је отео микрофон кантри певачици Тејлор Свифт, која је покушала да се захвали за МТВ видео награду.

Мрежа је навела да су неки од њених запослених чули разговор председника и новинара Си-Ен-Би-Сија (CNBC) Џона Харвуда, а "нису знали да то није за објављивање".

Еј-Би-Си се извинио Белој кући и Си-Ен-Би-Сију.

Хауард је седео са председником и снимао интервју, а две телевизијске куће, иако су ривали, због штедње деле оптичку линију па су запослени у Еј-Би-Сију могли да чују разговор који је сниман да би се касније био емитован.

Успут су ћаскали о Вестовом инциденту, па је певачево понашања Обама назвао "неприкладним", а на питање новинара шта мисли, зашто је овај то учинио, Обама је рекао: "Зато што је магарац".

Председник САД је одмах схватио да је можда претерао и замолио присутне да његове речи задрже за себе.

"Исеците то, момци. Ионако имам довољно тога на плећима", рекао је председник.

Обамин коментар је муњевитом брзином стигао на глобалну мрежу, учесници су покушали да ублаже "штету", а Кели Мекбрајд, експерт за новинарску етику у Поинтер институту, навела је да "човек који седи испред микрофона не треба да очекује приватност".

"А, ако сте гувернер или председник, онда то знате", закључила је Мекбрајдова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво