Читај ми!

Гугл прославио рођендан Дајен Фоси

Познати зоолог и заштитница планинских горила Дајен Фоси рођена је на данашњи дан, а Гугл је у сећање на великог борца за спас тих величанствених животиња украсио своју почетну страну са цртежом горила заједно са Дајен.

Глобални интернет претраживач Гугл подсетио је анимацијом на својој улазној страни да је пре тачно 82 године рођена Дајен Фоси, познати зоолог која је истраживала понашање планинских горила.

Фоси, Американка, школована у Сан Хозеу и на Кембриџу, посветила је готово две деценије заштити планинских горила у џунглама Руанде и о томе написала књигу Гориле у магли.

Фоси је свирепо убијена у стану у којем је живела, 26. децембра 1985. године. Како су тада писали медији, прободена је мачетом, а претпоставља се да су је на тај начин криминалци казнили јер је предводила бројне патроле да би спречила криволов.

Сахрањена у неприступачним пределима националног парка у Руанди у којем се сахрањују и гориле.

Заједно са својим сарадником доктором Џорџом Шалером проучили су детаљно те загонетне животиње, открили су и да планинске гориле живе у групама до 30 јединки, као и да комуницирају широком лепезом гласова.

Открили су да они до хране одлазе и километар далеко.

О животу Фосијеве говоре аутобиографска књига Гориле у магли према којој је настао и филм, а Дајен је глумила Сигорни Вивер, која је за ту улогу добила Златни глобус, 1988. године.

Рачуна се да је у дивљини, у подручју Вируншких вулкана и у шуми Бвинди у Уганди и у ДР Конго има тек око 600 планинских горила.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво