Повратак легенде

Стив Џобс, легендарни оснивач и директор "Епла", појавио се у јавности, први пут од како му је пресађена јетра. Џобс лично је, као и сваке године, представио новости из своје компаније. Већина медија оцењује да је његово појављивање, заправо, највећа и најзначајнија вест.

„Жив сам и враћам се", биле су речи којима се Стив Џобс, легендарни оснивач и директор компаније "Епл", обратио присутнима на промоцији у Сан Франциску.

Наиме, то је било прво појављивање челника „Епла", пошто му је у јануару ове године пресађена јетра.

Дочекан бурним аплаузом, Џобс се пре свега захвалио свим запосленима у „Еплу" на њиховој подршци и жељама за брзо оздрављење.

Поред тога, поменуо је и младића захваљујући коме је остао жив - пресађена му је јетра 21-годишњака који је погинуо у саобраћајној несрећи.

Први човек „Епла" је, због тога, упутио апел да што више људи пристане на донацију органа.

„Не бих данас био овде са вама, да није било великодушности тог младића", поручио је Џобс.

Његови проблеми са здрављем почели су још 2004. године када је откривено да има рак панкреаса.

Посвећени будиста и вегетаријанац, Џобс је одбијао да се лечи конвенционалним методама и одлучио је да се држањем дијете одупре болести. Међутим, после неколико месеци је пристао на операцију.

Прошле године у медијима су се појавиле спекулације да се болест вратила, с обзиром на то да је драстично смршао.

Почетком године је саопштено да ће педесетчетворогодишњем бизнисмену бити пресађена јетра. На посао се вратио током јуна, али га није било у јавности.

Зли језици коментаришу да је његово појављивање, заправо била најзначајнија вест са ове промоције. Наиме, од свега о чему се шушкало у техно-универзуму, једина права новост из „Епла" је нови iPod nano са уграђеном видео-камером и звучником.

Говоркало се да ће „Епл" представити и нови мини-рачунар, нови видео сервис, као и да ће саопштити да су коначно добили права да песме „Битлса" поставе на iTunes.

Ништа од свега тога није се догодило. Али, појавио се Стив Џобс и саопштио да ће, за утеху, бити снижене цене већине „Еплових" производа.

Џобс је, крајем седамдесетих година прошлог века, заједно са Стивом Вознијаком, основао „Епл компјутерс" и креирао један од првих персоналних рачунара који су доживели велики комерцијални успех.

Први „Мекинтош" рачунар јавности је представљен током „Супер Боула", сада већ легендарном рекламом названом „1984", коју је режирао Ридли Скот.

Међутим, „Епл" је напустио већ 1985. године, због сукоба са члановима управног одбора.

Потом је основао компанију „NeXT", која је 1997. године постала власништво „Епла". Џобс се тако вратио у „Епл", на чијем је челу све до данас.

Харизматични бизнисмен, који се у јавности појављује увек исто обучен, у црној полу-ролци, фармеркама и патикама, је „алфа и омега" компаније „Епл".

У медијима круже бројне гласине о њему, попут оних да је немилосрдан према сарадницима и да у компанији контролише готово све, до најситнијих детаља.

Непобитно је, међутим, да је Стив Џобс најодговорнији за креирање уређаја који су постали много више од тога - постали су део поп-културе.

Без Џобса, не би било „Мек" компјутера, iPoda, iPhona, iTunes...

Без њега не би било ни генијалних цртаћа из „Пиксара", студија који је основао, па потом продао „Дизнију".

Жив је и вратио се, то је најважнија вест која је јуче стигла из Сан Франциска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво