Ени Либовиц остаје без имовине?

Легендарна фотографкиња Ени Либовиц суочила се са могућношћу да изгуби комплетну имовину - четири куће и право на све фотографије које је икада снимила или ће их тек снимити. Разлог је дуг кредиторима од 24 милиона долара.

Један од најпознатијих светских фотографа, Американка Ени Либовиц, могла би да остане без ауторских права на своје фотографије, ако не исплати 24 милиона које дугује једној њујоршкој компанији.

Ени Либовиц је групи Арт капитал до краја јучерашњег дана требало да исплати дуг, али за сада нема информација да ли је то и учинила.

Њујоршка компаније поднела је у јулу тужбу против Ени Либовиц, у којој се тврди да је фотографкиња прекршила споразум, према којем зајмодавац има право да делује као агент у продаји њених фотографија и имовине.

Представник за штампу Ени Либовиц саопштио је прошле недеље да фотографкиња "ради на решавању проблема".

Представник њујоршке компаније рекао је да његова кућа поседује "јасна уговорна права и заштитиће их у свим околностима" и да је њихова жеља да се настала ситуација реши.

Арт капитал је компанија која даје краткорочне зајмове, а као гарант исплате дуга, клијенти залажу уметничка дела или некретнине.

Позната фотографкиња је пре годину дана код Арт капитал групе заложила три куће на Менхетну, имање у унутрашњости државе Њујорк, као и ауторска права на све своје фотографије - оне које је до сада снимила, али и оне које ће тек снимити.

Либовиц је сву своју имовину заложила да би исплатила енормне дугове - хипотеке на куће, заостали порески дуг и небројене неплаћене рачуне.

Кредитори су проценили да портфолио фотографија Ени Либовиц вреди чак 40 милиона долара, а некретнине још толико.

Према споразуму о зајму, Арт капитал добиће 15 одсто од продаје портфолија и 10 одсто од продаје некретнина.

Након што намири дуг од 24 милиона долара, камате и остале трошкове, Либовиц ће добити преостали новац.

Фотографије Ени Либовиц редовно се појављују на насловним странама водећих америчких магазина, пре свега „Венити фера" и „Вога".

Либовиц је снимила неке од легендарних фотографија, као што је насловница „Ролинг стоуна" са Џоном Леноном и Јоко Оно, или „Венити фера", са трудном, нагом Деми Мур.

број коментара 0 Пошаљи коментар