Уништен „Блуров“ мурал

Лондонска општина Хекни „грешком“ је растужила многе фанове групе „Блур“ - мурал на згради који је „пратио“ сингл „Крејзи бит“ и крај Стоук Њуингтон учинио познатијим, нестао је испод новог слоја креча.

Чувени мурал на згради у лондонском крају Стоук Њуингтон, дело познатог енглеског уметника графита Бенксија, а који је обележио омот сингла "Крејзи бит" групе "Блур", грешком је прекречен од стране радника које је послала општина Хекни.

Огромна слика која се налазила на задњем зиду приватне зграде у Лондону представљала је пародију на краљевску породицу која маше са балкона.

Власница објекта Софи Атрил дала је 2003. године Бенксију дозволу да наменски наслика мурал на њеној згради, управо да би био искоришћен за омот сингла популарне групе.

Она је изјавила Би-Би-Сију да је општина Хекни грешком послала писмо на адресу на којој је живела пре 25 година са упитом за уклањање мурала. Пошто нису добили одговор, наредили су да Бенксијево уметничко дело буде уклоњено.

"Радници су се смејали док су то радили - њима је било забавно", рекла је Атрилова. "А ја сам једноставно бризнула у плач."

Али се онда скупила гомила људи који су успели да их убеде да стану пре него што га целог униште.

Софи је додала да је увек са задовољством пуштала обожаваоце групе "Блур" да фотографишу велики графит и није желела да икада нестане.

"Нису ми важни ни политика, ни уметност, ја сам једноставно обична девојка која би се развеселила сваки пут када угледа то у својој улици. Никада нисмо желели да уновчимо познати мурал, што би многи урадили - али је био део наших живота. Сада га нема", тужно је причала Софи Атрил.

Алан Ланг из општине Хекни изјавио је овим поводом: "Није ствар општине да одлучује да ли су графити уметност".

После је рекао да је њима жао због неспоразума, и да је проблем настао у катастру због чега писмо у којем се износи намера да се зграда освежи није стигло до власника. Чим су схватили о чему се ради, престали су.

Тренутно се воде разговори са Софи око тога како да се проблем реши. Тешко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво