Друга страна Хјуа Хефнера

"Хју Хефнер: плејбој, активиста и бунтовник" назив је документарног филма о издавачу легендарног часописа. Oскаром награђена редитељка Бриџит Берман снимила је филм који говори о почетку његове каријере и приказује хуманију страну његове личности.

Хју Хефнер најавио је да ће организовати журку за време одржавања Међународног филмског фестивала у Торонту. На забаву ће, како каже, повести своје "девојке", у склопу промовисања светске премијере филма "Хју Хефнер: плејбој, активиста и бунтовник".

Ово остварење је режирала Бриџит Берман, која је већ добила Оскара за најбољи документарни филм.

Говори се о томе како Хефнер није само прекршио табуе о сексу, када је 1953. године основао часопис "Плејбој", већ је учествовао и у кампањама за промовисање људских права и слободу говора.

Такође, за своје телевизијске емисије је ангажовао црнце, као и оне који су били на "црним листама", односно којима је било онемогућено појављивање на телевизијама са националном покривеношћу.

"Ето прилике да видите озбиљнију страну моје личности, а посебно ми је драго што је ту тему истраживала талентована Бриџит Берман. Посебно ми је драго што је канадска власт помогла филм и што је га је урадила жена", рекао је Хефнер.

Оснивач чувеног магазина је Берманову упознао на додели Оскара 1987. године, када је њен филм "Artie Shaw: Time Is All You've Got " добио награду као најбољи "документарац" те године.

У њему је описана животна прича Артија Шоа, џез кларинетисте и вође џез састава.

"Ја сам велики љубитељ џеза, па ме је то заинтригирало, а посебно кад сам сазнао да је она снимила још један филм који говори о Биксу Бродерију, џез музичару из двадесетих година прошлог века. Када сам био 'клинац', њега сам сматрао херојем ", објаснио је Хефнер.

Хефнер је, затим, откупио права за дистрибуцију тог филма, снимљеног 1981. године под именом "Бикс: нико други не свира к'о он".

Годинама касније, Берманова је дошла на прославу осамдесетог рођендана Хју Хефнера.

Тада га је убедила да јој допусти да направи филм који ће говорити о његовим раним биткама са америчком влашћу, религиозном "десницом" и милитантним феминисткињама.

Хефнер је редитељки омогућио потпуни приступ, како њему лично, тако и свим видео архивама.

Филм документује како Хефнер руши расне стереотипе, финансира тимове правника, који су се борили против закона којима се онемогућује прекид трудноће, као и његово учешће у кампањама против цензуре.

"Овај филм поседује све неопходне елементе: секс, гламур, политику, трагедију и конфликте, као и још много изненађења о човеку, за кога људи мисле да га познају, али то заправо није случај", закључила је Берманова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 05. сеп 2009, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

hm...

I ja bih posle toliko zena bio humanista i borac za ljudska prava! Zene su nesto najlepse sto postoji na ovom svetu, ja kao muskarac najvise ih volim gole!