Читај ми!

Преминуо шпански редитељ Бигас Луна

Jедан од најпознатијих шпанских филмских редитеља, Бигас Луна преминуо је у 68. години после дуге борбе са раком. Цењени европски синеаста остаће упамћен по награђиваном филму „Шунка, шунка“, који је био одскочна даска за глумце Пенелопе Круз и Хавијера Бардема.

Шпански редитељ Хуан Хосе Бигас Луна преминуо је данас у Шпанији, у 68. години.

Прослављени синеаста преминуо је јутрос у својој кући у месту Ријера де Гаја, после дуге борбе с раком, објавиле су агенција Еуропа прес и шпанска државна телевизија РТВЕ, наводећи изјаву његове породице.

Бигас Луна рођен је у Барселони 19. марта 1946. године. Временом је постао један од најпознатијих шпанских филмских редитеља, а био је и сценариста, сликар и фотограф.

Професионалну каријеру започео је у свету дизајна шездесетих, када је показао и велики таленат за концептуалну уметност и визуелне технологије.  

Први дугометражни филм Тетовирање снимио је 1976. године. Међутим, прави пробој и светски углед стекао је духовитим остварењем Шунка, шунка, првим делом Трилогије Иберике, коју
чине још и Златна јаја и Месец и сиса.

Филм је био одскочна даска за глумце Пенелопе Круз и Хавијера Бардема, а редитељу је донео Сребрног лава на Венецијанском филмском фестивалу и награду жирија на фестивалу у Сан Себастијану.

Особени редитељски печат Бигаса Луне чиниле су и често дивље сцене секса, а у једном интервјуу из 1998. године рекао је да воли храну, секс и интелект.

„Кад повежете храну и секс, као две врло анималне ствари, с интелектом, онда добијате једну доста занимљиву комбинацију... Укус, еротизам и духовност су за мене окосница, три ствари за које сам највише заинтересован", објаснио је тада чувени Шпанац истакавши да када не би било љубави, он не би разумео живот.

Говорећи о смрти, рекао је да ће умрети у 82. години у лето и то снимајући филм.

„Зато што је 82 добар, велики, значајан број, летњи месеци су елегантни месеци за умирање јер вас тада сунце греје, а снимање филма се уз све то савршено уклапа. Као што видите, одабрао сам оно што ми је срцу драго за тај, што би Буњуел рекао, последњи уздах", описао је уметник.

Коментаришући лакоћу и опуштеност са којима прича о смрти, Бигас Луна је тада закључио: „То је зато што се за њу ипак лагано припремам. Лагано и на време. Нема ми друге".  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво