Читај ми!

Шарло и даље мистерија за ФБИ

Ко се „крио“ иза имена славног Чарлија Чаплина, остаје мистерија и након детаљних истрага америчке и британске обавештајне службе, чији су резултати објављени пола века касније.

Право име и место рођења чувене звезде немог филма Чарлија Чаплина, прикривено је велом мистерије, закључила је британска тајна служба после истраге америчких тврдњи да је Чаплин био симпатизер комуниста.

Како преноси Ројтерс, амерички Еф-Би-Ај (FBI) затражио је 1952. године од британских "MI5" агената да провере порекло Чаплина, за кога се веровало да користи псеудоним и да му је право име Израел Торнштајн. Истрага је наложена због америчких сумњи да је глумац левичар.

Верује се да је Чаплин, једна од првих и највећих звезда Холивуда, рођен 16. априла 1889. године у јужном Лондону.

Истрага британских агената показала је да нигде не постоје документа о његовом рођењу, нити било шта што би показало да је био безбедоносна претња.

„Све је то прилично необично, нарочито после истраге 'MI5', да датум и место рођења тако познате звезде као што је Чарли Чаплин остану непознати", рекао је званични историчар британске тајне службе, професор Кристофер Ендру.

Документа показују да се нико под именом Чарлс или Израел није родио 16. априла. Даља истрага везана за сумњу да се Чаплин можда родио у Француској, није дала резултате.

„Не можемо да пронађемо никакве доказе да Чаплиново име јесте, или је било Израел Торнштајн, нити можемо да пронађемо доказе о постојању такве особе", наводи се у писму 'MI5' упућеном амбасади САД у Лондону.

„Нисмо успели да откријемо ни да ли је користио неко друго име", наводи 'MI5'.

Ендру је рекао да нови докази који су се појавили прошле године, наводе на помисао да је Чаплин рођен у черги која је припадала жени познатој као „циганска краљица" у централној Енглеској и да му је мајка била члан такозване путујуће заједнице.

Ова информација пронађена је у писму које је Чаплину, неколико година пре смрти 1977. године, послао Џек Хил који је тврдио да је власница кола била његова тетка.

„Иако нема доказа да је информација Џека Хила тачна, Чаплин ју је очигледно узео за озбиљно, јер ју је пажљиво сачувао у фиоци свог стола", рекао је Ендру.

Током дугогодишње каријере Чаплин је често изазивао контроверзе својим филмовима попут Великог диктатора, у коме се шалио на рачун нацистичког вође Адолфа Хитлера, или Краљ Њујорка, који је био сатира на страх од комунизма, који је током Хладног рата стезао Америку.

Од 1920-их, америчке власти сматрале су да је Чаплин подржавао комунисте, што је он увек демантовао, и када је 1953. године напустио САД није му било дозвољено да се врати, због чега је живео у Швајцарској.

Досије "MI5", у коме се налазе изводи из штампе, писма америчке амбасаде и телеграм Чаплину, који му је послао совјетски агент, показују да је британска агенција још 1958. године закључила да америчке тврдње немају основа и да Чаплин није био агент.

„Можда је Чаплин и био симпатизер комуниста, али на основу информација које имамо, пре би се рекло да је био прогресиван или радикалан", навео је један од агената.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи