Шарло и даље мистерија за ФБИ

Ко се „крио“ иза имена славног Чарлија Чаплина, остаје мистерија и након детаљних истрага америчке и британске обавештајне службе, чији су резултати објављени пола века касније.

Право име и место рођења чувене звезде немог филма Чарлија Чаплина, прикривено је велом мистерије, закључила је британска тајна служба после истраге америчких тврдњи да је Чаплин био симпатизер комуниста.

Како преноси Ројтерс, амерички Еф-Би-Ај (FBI) затражио је 1952. године од британских "MI5" агената да провере порекло Чаплина, за кога се веровало да користи псеудоним и да му је право име Израел Торнштајн. Истрага је наложена због америчких сумњи да је глумац левичар.

Верује се да је Чаплин, једна од првих и највећих звезда Холивуда, рођен 16. априла 1889. године у јужном Лондону.

Истрага британских агената показала је да нигде не постоје документа о његовом рођењу, нити било шта што би показало да је био безбедоносна претња.

„Све је то прилично необично, нарочито после истраге 'MI5', да датум и место рођења тако познате звезде као што је Чарли Чаплин остану непознати", рекао је званични историчар британске тајне службе, професор Кристофер Ендру.

Документа показују да се нико под именом Чарлс или Израел није родио 16. априла. Даља истрага везана за сумњу да се Чаплин можда родио у Француској, није дала резултате.

„Не можемо да пронађемо никакве доказе да Чаплиново име јесте, или је било Израел Торнштајн, нити можемо да пронађемо доказе о постојању такве особе", наводи се у писму 'MI5' упућеном амбасади САД у Лондону.

„Нисмо успели да откријемо ни да ли је користио неко друго име", наводи 'MI5'.

Ендру је рекао да нови докази који су се појавили прошле године, наводе на помисао да је Чаплин рођен у черги која је припадала жени познатој као „циганска краљица" у централној Енглеској и да му је мајка била члан такозване путујуће заједнице.

Ова информација пронађена је у писму које је Чаплину, неколико година пре смрти 1977. године, послао Џек Хил који је тврдио да је власница кола била његова тетка.

„Иако нема доказа да је информација Џека Хила тачна, Чаплин ју је очигледно узео за озбиљно, јер ју је пажљиво сачувао у фиоци свог стола", рекао је Ендру.

Током дугогодишње каријере Чаплин је често изазивао контроверзе својим филмовима попут Великог диктатора, у коме се шалио на рачун нацистичког вође Адолфа Хитлера, или Краљ Њујорка, који је био сатира на страх од комунизма, који је током Хладног рата стезао Америку.

Од 1920-их, америчке власти сматрале су да је Чаплин подржавао комунисте, што је он увек демантовао, и када је 1953. године напустио САД није му било дозвољено да се врати, због чега је живео у Швајцарској.

Досије "MI5", у коме се налазе изводи из штампе, писма америчке амбасаде и телеграм Чаплину, који му је послао совјетски агент, показују да је британска агенција још 1958. године закључила да америчке тврдње немају основа и да Чаплин није био агент.

„Можда је Чаплин и био симпатизер комуниста, али на основу информација које имамо, пре би се рекло да је био прогресиван или радикалан", навео је један од агената.

број коментара 11 пошаљи коментар
(субота, 18. феб 2012, 13:44)
R. Scekic Utrecht [нерегистровани]

komentar

Kako stvari stoje Carli Caplin moze biti posthumno osudjen za terorizam od strane USA,hvala.

(субота, 18. феб 2012, 12:01)
zulu [нерегистровани]

Zvezdas

Ja mislim da je Carli Caplin navijao za Zvezdu

(субота, 18. феб 2012, 05:28)
anonymous [нерегистровани]

Americke lazi,prevare,podvale

Toliko se medijski propagirala tajna Ruska masinerija komunizma, a sada vidimo da su Amerikanci imali puno jacu tajnu masineriju, puno jacu propagandu i puno jace sirenje dezinformacija o komunistima.
Amerikanci su se uvek predstavljali kao demokrate koje svima daju pravo glasa i slobodu govora, a sada tek uvidjamo koliko su lucemerni i lazljivi uvek bili.

(субота, 18. феб 2012, 05:06)
anonymous [нерегистровани]

Simpatican, a siromasan

Nikako se ne uklapa u westdemokratski duh jer bi trebao da bude simpatican, a bogat, da ismejava bedu.Vecina njegovih filmova na neki nacin imaju socijalan karakter.

(петак, 17. феб 2012, 23:43)
Kim Rune Hansen [нерегистровани]

Ovakav genije

se radja jednom u hiljadu godina

A svaki njegov film nosi duboku i snaznu poruku.
Eto zasto je dobio zabranu ulaska. u SAD
U svojim filmovima je uveliko isticao: nepravdu, surovi kapitalizam /citaj robovlasnistvo/i ono sustinsko lice Amerike. Bio je vrlo popularan a rezim ga se plasio jer jer upravo svojim filmovima oblikovao javno mjenje.
A oblikovanje javnog mjenja je privilegija mracnjaka i totalitarnih rezima, sto je Carli raskrinkavao na sebi svojstven nacin- gegom u filmu...

(петак, 17. феб 2012, 21:10)
Filmosof [нерегистровани]

Браво Чарли!

Јупитеријанац, Ром, Јеврејин, није важно. Био је геније Седме уметности. Да имам много пара, снимио бих филм под насловом "Браво Чарли!" :)

(петак, 17. феб 2012, 20:57)
anonymous [нерегистровани]

Мистерија

Е, вала и нека им је мистерија. Земља којој је једна гњида типа Џеј Едгара Хувера (J. Edgar Hoover) важнија од генијалца какав је био Чаплин и заслужује све оно што желим да јој се деси.

(петак, 17. феб 2012, 20:20)
hamdi [нерегистровани]

nista novo

Citao sam dosta clanaka o Carliju. Sve ukazuje na to da je zaista rom.
Poznato je da romi ne vode brigu oko upisa dece u maticne knjige, jos ako uzmemo u obzir godinu i gde je rodjen, i spoznaja da su tada romi bili diskriminirani, sigurno da nema puno imformacije o njemu.
Romi su onda doslovno gurnuti na marginu drustva i morali se snaci, ziveti u ondasnoj evropi. Da bi se izborili sa diskriminacijom romi su s e tesno drzali jedne uz druge
Vekovima im je porodicni zivot bio oslonac i izvor radosti.
Ali sve te nevolje im nisu smetale da otkriju svoje talente za muziku glumu slikarstvo itd.
Jul Briner, Rita Hejvort, Carli Caplin-glumci
Django Rajnhard-muzicar Pablo Pikaso-slikar
Pozdrav svim romima i ljudima dobre volje.

(петак, 17. феб 2012, 19:15)
anonymous [нерегистровани]

Carli

Legenda ostaje legenda, ime nije ni bitno.

(петак, 17. феб 2012, 19:00)
anonymous [нерегистровани]

naravno bio je Cingan(Rom)

Чаплин рођен у черги која је припадала жени познатој као „циганска краљица" у централној Енглеској и да му је мајка била члан такозване путујуће заједнице.
On je uvek igroa siromasnog ziganina