Читај ми!

Шта нам говори јапански кимоно

Реч „кимоно“ значи једноставно „одевни предмет“, што говори о свеприсутности те свилене ношње у животу људи предмодерног Јапана.

Један од симбола Јапана, женски кимоно је све до Другог светског рата ношен свакодневно, али је потом почео да се повлачи пред западњачком одећом у одређене, ограничене нише. Једна од њих је коришћење приликом значајних животних догађаја и церемонија које их обележавају, попут прославе пунолетства, венчања и сахрана.

Кимоно се данас носи и када жене практикују или присуствују традиционалним јапанским културним дисциплинама, попут чајне церемоније или прављења цветних аранжмана икебане. У тим приликама он служи да омогући естетско и духовно стапање с чином уметничког стварања

Јапанке се данас такође понекад одевају у кимона када желе да се уреде за неку свечану вечеру или пријем или да уживају у посматрању трешњиног цвета.

Женски кимоно кошта од неколико стотина до готово десет хиљада долара зависно од количине труда и времена који се уложи у шивење, бојење свиле и израду ликовних композиција на њој. Вреднија кимона преносе се с генерације на генерацију и имају велику емотивну важност за власнице, као успомена и врста физичке везе са мајком или баком.

„Јапански кимоно, ако се добро чува, може да се носи десетинама, па и стотинама година. Била бих срећна када би моја ћерка и унука дуго носиле кимоно који сам ја купила и наследиле ту културу“, каже Хироми Такано.

У избор врсте и дезена кимона улаже се пуно пажње и обзира, при чему су битни фактори пригода, односно друштвена ситуација, и годишње доба. На пример, по рођењу детета породице одлазе у шинтоистички храм да се захвале за принову и помоле за њу. Тада мајке облаче кимона са мотивима биљака и животиња за које се верују да доносе здравље, безбедност и срећу.

„Када се присуствује прослави рођендана старије особе прикладно је оденути се у кимоно са мотивом ждрала и корњаче, јер су те животиње симболи дуговечности пренети из кинеске културе – самим тим чином домаћину се преноси жеља да буде здрав и још дуго поживи“, објашњава Ајако Савајама, власница компаније „Азумаја“, која се бави продајом свилене тканине и кимона.

Боје кимона, као и ликовни детаљи на њима, одражавају промене у природи, па је један од циљева у одабиру тог одевног предмета усагласити се с годишњим добом, односно, постићи хармонију с природом.

Изглед, симболика и друштвена перцепција кимона мењали су се с временом, али оно што је остало релативно непромењено је идеал жене којем он треба да допринесе. Кимоно, наиме, никада није био намењен томе да истакне телесну привлачност жене. Његова функција је да јој помогне да изгледа лепо, достојанствено, пристојно и префињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара