Чардак – место где се пије кафа и славе летњи свеци

Двоспратне куће са отвореним тремовима, у народу познате као чардаци, врхунац су градитељског умећа сеоских мајстора 18. и 19. века, али и сведоци живота предустаничке и устаничке Србије. Један такав објекат, који је служио као гостинска кућа, налази се у Тавнику код Краљева. Од 1985.године под заштитом је државе као споменик културе.

Чардак Игрутина Подгорца готово два века краси домаћинство Подгораца у Тавнику.

„Било бомбардовање, било и земљотреса он је тако стајао. Није макао никуд. То је зид 70 сантима то је стабилна кућа такорећи скроз. Прачукундеда ми је затекао тај чардак. Које године је то прављено то не знам“, рекао је Раде Подгорац, из Тавника код Краљева.

Да је из двадесетих година 19. века, утврдио је крајем прошлог века тада млади архитекта коме су конзервација и заштита чардака биле први посао у краљевачком Заводу за заштиту споменика културе. Овакав објекат сведочио је о напретку породица, али су их градиле тек пошто подигну куће и економске објекте.

„То су млекари, то су обори, то је брашнар, касније се правила наравно штала за крупну стоку, ситну стоку и тек онда када домаћин добро упосли своју породичну задругу, када почне новац да стиже, он себи може да дозволи "луксуз" да направи овакав један репрезентативан објекат“, истакао је Рајко Чубрић из Завода за заштиту споменика културе Краљево.

У подруму озиданом каменом чувала се бурад. У собама на спрату, које је загревала зидана фуруна, боравили су искључиво најстарији чланови породичне задруге. На великом трему се пила кафа, чак и славили летњи свеци.

Иако је овде живео домаћин, ово је била и гостинска кућа. Гости које је породица посебно уважавала имали су ту част да преспавају баш у чардаку“, рекао је Немања Јаковљевић.

Мајстори су се трудили да што лепше украсе стубове, ограду и таваницу. Било је то време устаничке Србије у којој су домаћини бивали све богатији.

„Он већ има новац да може да изгради овакав објекат, а друго не плаши се од турског зулума да ће да дођу да му упале кућу, да му покупе стоку и осталу имовину. Ми сматрамо да је ово заиста један објекат, једна реткост коју тешко можемо да нађемо, нарочито не овде у овим нашим крајевима, јер то је давно, давно изумрло“, напоменуо је Рајко Чубрић из Завода за заштиту споменика културе Краљево.

У Османлијском царству, чардаци су били мала гранична утврђења у којима се стражарило. На нашим просторима, осим као гостинске куће у домаћинствима, имућније породице градиле су их при црквама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво