Ањес Би – модна креаторка заљубљеник у уметност

Славу и новац стекла је у свету модног дизајна под именом Ањес Би. Њена страст су уметничка дела, зато је позната и као колекционар. Омиљени град јој је Париз, а нова адреса Галерија „Ле Фаб“.

„Ле Фаб“, нови простор у живахном 13. арондисману, баш на тргу Жан Мишела Баскијата, који јој је био и пријатељ и најдражи уметник, дом је колекције уметнина Ањес Би, модне дизајнерке и иконе, која је облачила звезде попут Дејвида Боувија.

Нови, огроман простор чува део њене личне колекције, која садржи више од 5.000 радова, од Баскијата, Мана Реја, преко Нен Голдин и Дајане Арбус, до Ворхола и Кита Херинга.

„Колекцију сам саставила од радова младих, непознатих уметника. Никада нисам купила Џефа Кунса за три милиона. Када сам купила први Баскијатов цртеж, уопше није био скуп. Тек касније постали смо пријатељи“, објашњава модна дизајнерка.

Изложени радови мењаће се сваких три до четири месеца, теме ће бити различите. Назив прве изложбе је Одважност, а то је добро познат концепт Ањес Би.

Ова 79-годишњакиња је дебитовала у свету моде са 21 годином, али њена истинска љубав била је уметност. И политика, рекли би они који је добро познају. Увек блиска левици, она је гласни заступник праведне расподеле богатства.

На простору од 1.400 квадрата, поред галерије, музеја, књижаре и простора за извођење, „Ле Фаб“ садржи и фонд за стипендије, који ће донети нову енергију 13. арондисману, радничком крају који је оживео пре пет година кроз урбане развојне пројекте самоодрживости и постао популаран захваљујући колективним пројектима каква је Библиотека „Франсоа Митеран“ и пијаца „Ла Фелисита“. Одлука дизајнерке да се смести унутар оваквог комшилука део је њених напора да одбаци елитизам.

Француска дизајнерка, колекционар, покровитељ филма и филантрописта, упркос свом култном статусу и међународном успеху бренда, никада није била део елитистичког модног света. Исти став има и према свету уметности, па ће „Ле Фаб“ бити испуњен бројним пројекатима који показују неисцрпну креативну енергију ове дизајнерке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво